Vad som sker i tarmens värld påverkar vår hälsa på gott och ont. När en balans mellan de miljontals invånarna som håller till i tarmen så är allt frid och fröjd. Magen är lugn, tömmer sig som den ska, signalerar mättnad och hunger och vi mår bra. Men får vi överväxt av candida i tarmen, kan det skapa besvär.

Tarmfloran som också kallas för tarmens mikrobiom, består till största delen av bakterier, runt 1000 olika arter. Här finns också svampar och encelliga parasiter. Tarmfloran väger faktiskt runt ett kilo. Invånarna i tarmen har inte bara till uppgift att bryta ner den mat vi äter, de är väktare som håller sjukdom borta, påverkar aptiten, immunförsvaret och vårt välbefinnande.

Den sammansättning av organismer som finns i vår tarmflora bestäms till stor del av vilka mikrober vi får i oss när vi föds. Det finns även en ärftlig faktor. Men vi kan påverka vår tarmflora via den mat vi äter – och det på gott och ont.

Läs också: Anledningarna till candidaöverväxt och vad du själv kan göra

Riskfaktorer för candida i tarmen

Det finns olika faktorer som påverkar en överväxt av candida. Svampen frodas och växer när du äter en kost med mycket socker och raffinerade kolhydrater. Och äter du en antibiotikakur så tar medicinen död på många goda bakterier, vilket ger en obalans i tarmen.

Stress och ett försvagat immunförsvar är andra riskfaktorer. Personer som har diabetes som inte är behandlad kan lättare få obalans i tarmen. Kvinnor som är gravida eller tar preventivmedel med hormoner har en ökad risk för obalans.

Om vi vill hålla vår tarmflora på gott humör, då ger vi de goda bakterierna mat den tycker om. Och den gillar fibrer och resistent stärkelse. Dessa ämnen finns det gott om i frukt och grönsaker, baljväxter och linser, havregryn och fullkorn. 

Men när du väl fått en candidaöverväxt så måste du hålla en strikt diet för att bli av med den. Nedan tips är bra vid candida i tarmen.

  • Ta helt bort allt onödigt socker. Skär ner på eller ta helt bort frukt och bär som innehåller mycket socker. 
  • Hallon, jordgubbar, tranbär och vattenmelon innehåller lite socker.
  • Öka på intaget av icke stärkelserika grönsaker. 
  • Exempel på det är: olika varianter av kål, olika gröna bladgrönsaker, broccoli, tomat, gurka, sparris, blomkål, betor och paprika.
  • Ät mycket proteiner i form av nötter och frön, fisk och fågel, smör, magert kött och ägg.
  • Ät fullkorn som bulgur, havre, fullkornsris och fullkornsvete.
  • Välj bra fetter som avokadoolja, kokosolja och olivolja.

Läs också: Naturliga tips för att bli av med Candida

Det kan ta tid att bli av med problemet

Candida är inte farligt, men när svampen börjar växa okontrollerat så fortsätter den att föröka sig genom att äta av socker som kommer ner i tarmen. 

Det kan bidra till läckande tarm, att du får en inflammation i tarmen som stör upptaget av näring. Symtom på candidaöverväxt kan också vara att du upplever en form av ”hjärndimma” och att du får svårt att koncentrera dig.

En candidaöverväxt kan även ge gaser, svullnad, diarré eller förstoppning, munsår, kramp i muskler, ledvärk, humörsvängningar och ångest.

Hur lång tid det tar är omöjligt att säga. Det kan allt från några veckor upp till ett halvår. Men genom att följa en strikt diet och håller sig till den länge så riskerar man inte att få tillbaka problemen. 

Av Inger Palm

candidatarmhälsa