Vad är Curly Girl-metoden?

Curly Girl-metoden handlar om att ta hand om sitt hår och vårda det med fukt och bra produkter. I sverige är den även känd som Balsammetoden.

I korthet innebär det att sluta använda schampo och balsam med uttorkande sulfater, tensider eller silikoner. Dessutom ska man undvika att värmestyla sitt hår.

Metoden uppfanns ursprungligen av frisören Lorraine Massey som upptäckte att lockigt hår inte mådde bra av produkter innehållande silikon, alkoholer och sulfater. År 2011 gav hon ut boken ”Curly Girl” som visar hur även du kan få vackra, naturliga lockar på bästa sätt.

Metoden är, vilket namnet antyder, i första hand avsedd för personer med lockigt hår. Men även personer med rakt hår kan förstås testa. Enligt vissa kan Curly Girl-metoden till och med kan hjälpa personer återfå sitt lockiga eller vågiga hår som de hade när de var yngre.

Uttorkande ämnen kan göra håret livlöst

Håret behöver sina naturliga oljor efter som de återfuktar och stärker håret. Men starka ämnen, exempelvis sulfater och silikoner, löser inte bara upp fett och smuts – de löser även upp hårets egna oljor, vilket kan göra det torrt och glanslöst. För dig med lockigt hår kan det skapa hängiga och livlösa lockar. Lockigt hår är dessutom extra känsligt för uttorkning.

Silikon lägger sig som en filt över dina hårstrån. Detta gör att håret kan kännas mjukt och följsamt, men det är på insidan håret tar skada. Silikoner kan också tynga ner håret och försämra volymen, vilket förstås inte är optimalt för dig med lockigt hår.

Det finns inga vetenskapliga bevis på att Curly Girl-metoden faktiskt ger lockigt och svallande hår, men det ändå kan vara kul att testa och se. Olika hårtyper och hårkvaliteter kommer nämligen att få olika resultat. Kanske är Curly Girl-metoden utmärkt för just ditt hår!

Läs också: Johanna Bjurström: Så kan du få tillbaks håret igen!

Så kommer du igång – Steg för steg

Det är enkelt att komma igång med Curly Girl-metoden. Här går vi igenom hur du gör, steg för steg.

Steg 1 – Tvätta håret ordentligt

Tvätta håret med schampo en sista gång. Använd ett bra schampo som rengör på djupet. Det är viktigt att du får bort alla silikoner, stylingprodukter och andra restprodukter i håret.

Läs också: Naturligt schampo – skönhetspanelen har valt en testvinnare

Steg 2 – Använd ett övergångsschampo

Nästa gång det är dags för hårtvätt ska du använda ett övergångsschampo som är helt fritt från sulfater. Den här typen av schampo brukar inte löddra, men det tvättar ändå rent.

Steg 3 – Applicera ett godkänt balsam

Nu är det dags för att applicera ett godkänt balsam, det vill säga en variant som är fri från sulfater och andra uttorkande ämnen, i håret. Medan balsammet verkar passar du på att reda ut dina lockar med en skonsam borste eller kam. Skölj sedan ur balsammet och låt håret lufttorka.

Tips! Kamma aldrig lockarna när de är torra eftersom det kan skapa friss.

Läs också: Naturligt balsam – skönhetspanelen har valt en testvinnare

Steg 4 – Fortsätt tvätta håret med bara balsam

Nu är ditt hår fritt från sulfater, silikoner och annat som dina lockar inte alls behöver. Från och med nu bör du bara använda ett godkänt balsam när du tvättar håret (steg 3). Efter ett tag kommer du att märka att du inte behöver tvätta håret lika ofta, en gång i veckan brukar vara tillräckligt. Vid behov kan du använda ett godkänt schampo innan balsammet.

Lycka till!

Av Elsa Larsson

balsamCurly GirlLockigt hårMetod