Ett annat bra sätt att få i sig vitamin D är genom tillskott. Det kan vara extra fördelaktigt under det mörka, skandinaviska vinterhalvåret.

I den här artikeln tipsar vi om ett par bra D-vitamintillskott som kan vara värda att investera i. Vi berättar också kort om varför D-vitamin är så viktigt att få i sig. 

Varför är D-vitamin viktigt? 

D-vitamin har många viktiga uppgifter i kroppen. Det förbättrar till exempel kroppens upptag av kalcium och fosfor, vilket stärker vårt skelett. Vitaminet stöttar även flera biologiska processer, så som immunförsvaret, celldelningen och muskeltillväxten.

Vitamin D har dock inte bara fysiska hälsoeffekter. Forskning visar nämligen att det finns ett samband mellan låga D-vitaminnivåer och depression. Därmed är vitaminet minst lika viktigt för vårt psykiska välmående.

Tyvärr är D-vitamin ett av de vitamin som vi riskerar att få i oss för lite av, framför allt under vintern. Därför är det viktigt att tillgodose det dagliga behovet på mellan 10 – 20 mikrogram (beroende på ålder), till exempel med hjälp av ett D-vitamintillskott. 

Läs också: Räddningen vid luftvägsinfektioner kan vara D-vitamin

Tips på bra tillskott med D-vitamin

Idag finns det mängder av bra tillskott på marknaden som kan hjälpa dig att få i dig tillräckligt med vitamin D. Här tipsar vi om ett par av Ekoappens egna favoriter. 

Solaray

Solaray är ett amerikanskt företag som faktiskt var det första i världen att standardisera användningen av örter i medicinskt syfte. I utbudet hittar du allt ifrån mineraler och vitaminer till probiotika och örter av högsta kvalitet.

Solaray erbjuder två olika typer av kombinerade D-vitamintillskott: Vitamin D3 & K2 och Vitamin C, D & zink. Båda tillskotten innehåller vitamin D3 (kolekalciferol) från fiskleverolja, en mycket effektiv form av D-vitamin som bildas i huden. 

Kombinationen vitamin D2 och K2 har många fördelar. Vitaminernas samverkan kan till exempel minska risken för benskörhet, men också hämma inflammation, sänka blodtrycket och förebygga åderförkalkning. Det kan också vara fördelaktigt att ta vitamin C och D tillsammans för att bibehålla ett välfungerande immunförsvar.

Pureness

Pureness har sina rötter i Finland, men lanserades i Sverige 2020 med visionen att erbjuda rena kosttillskott med högt näringsinnehåll för en bättre hälsa. I det breda utbudet hittar du dock inte bara tillskott, utan även superfoods, oljor, kombucha och andra hälsoprodukter. 

Pureness eget D-vitamintillskott är baserat på torskleverolja och innehåller vitamin D3, men också vitamin A. Vitamin A är bland annat viktigt för immunförsvaret, synen och reproduktionsprocessen. 

Tillskottets unika sammansättning ger det en hög absorptionsförmåga och det är dessutom helt fritt från onödiga fyllnadsmedel. Ett bra val för dig som vill ha ett rent, effektivt och prisvärt D-vitamintillskott. 

Läs också: D-vitaminbrist och psykisk ohälsa

Thorne

Thorne Research Inc är ett amerikanskt företag som beskriver sig själva som experter inom mänsklig hälsa. Företaget erbjuder ett brett sortiment av högkvalitativa tillskott för att hjälpa människor att hålla sig friska längre och på så sätt förlänga livet. 

D-5000 är ett rent och effektivt D-vitamintillskott från Thorne baserat på högkvalitativa råvaror, utan onödiga konserveringsmedel. Tillskottet innehåller 500 mcg D3 per kapsel, vilket motsvarar 2500 procent av det dagliga referensintaget. De små kapslarna är enkla att svälja och formulan gör att tillskottet snabbt absorberas i kroppen.

Viktigt att inte överdriva D-vitaminintaget

Att få i sig för mycket D-vitamin via kosten eller solen är omöjligt, men det finns en risk när du tar tillskott. Ett överdrivet D-vitamintag kan bland annat leda till förhöjd kalciumhalt i blodet (hyperkalcemi), vilket på sikt kan orsaka skador på både njurar, hjärta, blodkärl och lungor. 

Detta gäller dock vid ett extremt högt intag av vitamin D. Så länge du håller dig till det rekommenderade intaget är D-vitamintillskott helt ofarliga. 

Av Elsa Larsson

d-vitaminPurenessSolarayThorne