Förut var det en nödvändighet. En trasig strumpa kunde inte bara slängas, den var en värdefull resurs till att bli någonting nytt och användbart. Idag ser det annorlunda ut, produkter är billiga och lättillgängliga. Men vi har istället andra skäl till att ansluta oss till den cirkulära ekonomin – det är klimatsmart och hållbart. Dessutom har Sveriges regering annonserat att landets ekonomi ska växlas över och bli cirkulär. Så här fungerar det och därför kommer det rädda världen.

Linjär ekonomi (gamla sättet): Producera, konsumera och sedan slänga saker på soptippen.

Cirkulär ekonomi (nya sättet): Produktion från material som redan finns, konsumera och sedan återvinna till annat material. Om och om igen.

Läs också: Gröna rum – skapa ett giftfritt sovrum

Hur ställer du om till cirkulär ekonomi? 

Här är Naturskyddsföreningens lösningar på hur vi kan ställa om till cirkulär ekonomi och förändra hur du konsumerar och återvinner:

1. Minska din konsumtion av nya saker.

Utvärdera vad du verkligen behöver och avstå resten för att minska klimatavtryck på råvaruanvändning och produktion. Släng inte heller mat, det är en viktig källa till onödig konsumtion.

2. Återanvänd mer.

Sträva efter att bli bättre på att använda det du redan har och bli kreativ. Att köpa second hand är ett utmärkt sätt att öka återanvändningen.

3. Välj produkter och förpackningar med smartare design.

Hur lätt är produkten att återvinna eller återanvända? Kanske är det svårt att se med blotta ögat men var en kräsen konsument och ställ frågor. Du som konsument har makten och när vi alla väljer produkter som passar in i en cirkulär ekonomi är det också en cirkulär ekonomi vi får.

Läs också: Gröna rum – så giftminimerar du badrummet

4. Återvinn mer material.

Ta tillvara och återvinn sådant som är trasigt eller förbrukat. Utmana dig själv att slänga så lite som möjligt i brännbart. Sortera sopor och matavfall.

5. Utnyttja energin i det som inte kan återvinnas och som därför måste förbrännas.

Välj hållbara källor till el och energi. Gärna fossilfria alternativ som vatten-, sol- eller vindkraft men även fjärrvärme där man använt material som inte kan återvinnas är bättre än kol- eller olje-baserade energikällor. Ett smart sätt att använda avfall från trädgården är att göra biokol, något som Stockholms stad gör i större skala och ibland delar ut till medborgarna.

Av: Katarina Fornander

cirkulär ekonomiekologisktsecond hand