Här tipsar vi om fem viktiga näringsämnen för en normal sköldkörtelfunktion.

1. Jod

Jod behövs för att sköldkörteln ska kunna bilda vissa hormon och därför kan jodbrist leda till en försvagad sköldkörtelfunktion. Genom att se över ditt jodintag och se till att du får i dig tillräcklig mängd kan du minska risken för sköldkörtelproblem.

Några livsmedel som är rika på jod är bordssalt med tillsatt jod, havssalt, alger, fisk och skaldjur. Tänk dock på att ett ökat intag av jod främst är att rekommendera om du har en låg sköldkörtelfunktion.

Livsmedel som är rika på jod: joderat koksalt, alger, mager fisk, skaldjur, ägg, mejeriprodukter.

2. Selen

Även selen är viktigt för sköldkörtelfunktionen. Denna mineral anses också vara en av de viktigaste för att förebygga uppkomsten av cancer.

Tyvärr har vi i Sverige mycket selenfattiga jordar och vi berikar dessutom inte våra livsmedel med selen, vilket har lett till att många av oss faktiskt lider av selenbrist utan att ens veta om det. Därför kan det vara bra att öka intaget, antingen via kosten eller med tillskott.

Livsmedel som är rika på selen: fisk, inälvsmat (exempelvis lever), nötter, fröer, ägg, mejeriprodukter.

Läs också: Selen – vanliga symtom på brist + rätt sätt att få i dig extra

3. Zink

Zink är precis som selen och jod viktigt för att sköldkörteln ska kunna bilda och omvandla vissa hormoner. Har du en låg sköldkörtelfunktion är det extra viktigt att komplettera med zink eftersom tillståndet kan öka risken för zinkbrist, vilket i sin tur kan orsaka problem med både naglar, hud och hår.

Livsmedel som är rika på zink: kött, fullkornsprodukter, inälvsmat, musslor, ost, nötter, mejeriprodukter.

Läs också: Podd: Det livsviktiga zinket

4. D-vitamin

Alla vitaminer är viktiga för att kroppen ska må bra, men när det gäller sköldkörtelfunktionen spelar D-vitamin en extra viktig roll. En av anledningarna till detta är att sköldkörteln tillsammans med tarmarna och njurarna har flest antal D-vitaminreceptorer i hela kroppen.

Personer med hypotyreos, alltså låg sköldkörtelfunktion, lider ofta av D-vitaminbrist, ett tillstånd som kan ha en rad negativa hälsoeffekter, bland annat trötthet, muskelkramper, muskelsvaghet och skelettsmärtor.

Livsmedel som är rika på D-vitamin: fet fisk, mjölkprodukter, växtbaserade drycker, margarin, ägg, kött.

 5. Järn

Även järnbrist kan leda till sköldkörtelsproblematik, framför allt om du även har brist på jod. Detta kan nämligen rubba produktionen av det sköldkörtelstimulerande hormonet TSH. Enligt forskare finns det ett samband mellan en låg sköldkörtel och järnbrist, där personer med hypotyreos har lägre järnnivåer än friska personer. 

Livsmedel som är rika på järn: inälvs- och blodmat, kött, ägg, skaldjur, fullkornsprodukter, baljväxter, frön, nötter och torkad frukt.

Läs också: 10 tecken på järnbrist + så återställer du den naturligt

Andra tips för att stärka sköldkörteln

  • Undvik stress. Forskning visar att kronisk stress kan sänka nivåerna av sköldkörtelhormon, men att det också kan påverka hjärnans kognitiva funktion, vilket i kombination med en låg sköldkörtel kan försämra långtidsminnet.
  • Minska på sojaprodukterna. Sojaprodukter kan innehålla hormonstörande ämnen, men bör främst undvikas i stora mängder av dig som har problem med sköldkörteln.
  • Se upp med sockret. Socker och andra raffinerade kolhydrater ger ett ojämnt blodsocker, vilket också kan störa sköldkörtelfunktionen.

Ta reda på om du har en låg eller hög sköldkörtel

En låg sköldkörtelfunktion, även kallat (hypotyreos) är betydligt vanligare än en hög sköldkörtelfunktion (hypertyreos). För att ta reda på om din sköldkörtelfunktion är låg kan du mäta din kroppstemperatur varje morgon innan du går upp ur sängen.

Mät temperaturen i armhålan i fem dagar, dock ej under ägglossningen eftersom den påverkar kroppstemperaturen. Ligger temperaturen under 36,4 grader är detta en indikation på att du kan ha en låg sköldkörtelfunktion. Då kan det vara läge att försöka göra något åt problemet för att förbättra ditt välmående.

Av Elsa Larsson

Näring till sköldkörteln

Thorne Thyro – används för att tillräckliga mängder av rätt näring krävs för att sköldkörteln ska fungera effektivt. När hormonet T4 (tyroxin) bildats i sköldkörteln, måste det sedan omvandlas till T3 (trijodtyronin) ute i kroppen för att kunna verka och tas upp som det ska.

Greatlife Jod Iosoljod – är en vattenlöslig form av jod från USA. Jod är absolut nödvändigt för bildandet av sköldkörtelhormon i sköldkörteln.

d-vitaminJärnjodSelensköldkörtelZink