Nedan berättar vi mer om varför det kan vara en bra idé att andas mer frisk luft. Vi tipsar också om vad du kan göra för att förbättra inomhusluften i ditt hem.

Dålig ventilation kan vara dåligt för hälsan

Moderna hem är ofta väl isolerade med dörrar och fönster som effektivt stänger ute kylan. Det är förstås fördelaktigt för oss som lever i kallare breddgrader där temperaturerna kan sjunka en bra bit under nollan. 

Å andra sidan kan dålig ventilation också bidra till att luftföroreningar stängs inne, vilket försämrar inomhusluften. Om det dessutom lätt uppstår kondens i hemmet kan det leda till mögel, något som absolut inte är bra att andas in.

Föroreningar i luften kan ha större påverkan på vår hälsa än vad man kan tro. Det kan till exempel orsaka trötthet, huvudvärk, irriterade slemhinnor och försämra din koncentrationsförmåga. Dessutom ökar risken för luftvägsinfektioner, allergier och i värsta fall kroniska lungproblem. 

Läs också: Gröna rum – skapa ett giftfritt sovrum

5 fördelar med frisk luft i hemmet

Det finns goda anledningar till varför vi oftast mår bättre när vi befinner oss utomhus och i naturen, oavsett årstid. Frisk luft kan dels förebygga stress, men också göra dig mer produktiov samt hjälpa dina organ att fungera optimalt. 

Bara genom att förbättra inomhusklimatet i ditt hem kan du kort sagt ta del av en rad hälsofördelar. Här listar vi några av de främsta. 

1. Det renar dina lungor 

Luften inomhus består oftast av en blandning mellan syre, kväve och koldioxid. Ju sämre ventilation, desto sämre är i regel kvaliteten på inomhusklimatet. Frisk luft har generellt sett betydligt högre syrenivåer, men också lägre nivåer av föroreningar jämfört med inomhusluft. 

Att andas frisk luft vidgar blodkärlen i lungorna, vilket stimulerar den naturliga rengörings- och reparationsprocessen. Kort sagt kan du hjälpa dina lungor att rengöra och reparera sig själva bara genom att andas mer frisk luft i vardagen.

2. Du får mer energi och kan koncentrera dig lättare

De flesta av oss har någon gång känt oss slöa och trötta efter att ha spenderat en heldag inomhus. När du andas luft innehållande större halter syre ökar också syrenivån i blodet, vilket i sin tur leder till att mer syre når hjärnan. Det kan dels få dig att känna dig mer energisk, men också förbättra din koncentrationsförmåga. 

En högre syrehalt i kroppen kan också öka utsöndringen av serotonin, en signalsubstans som ökar känslan av välbefinnande och minskar stress.

Läs också: 7 tips för miljövänligt hem i lägenhet

3. Det kan förebygga högt blodtryck

Alla celler i kroppen behöver syre för att fungera optimalt. Om det inte finns tillräckligt med syre måste ditt hjärta arbeta hårdare för att skicka det syre som finns till den del av kroppen där behovet är störst. Det kan i sin tur orsaka högt blodtryck som bland annat är en riskfaktor för stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt.

Genom att andas frisk luft kan du som tidigare nämnt öka syrenivån i kroppen, vilket gör att ditt hjärta inte behöver arbeta lika hårt för att skicka runt syre i kroppen. Resultatet blir en lägre puls och ett lägre blodtryck.

Saker du kan göra för att förbättra luften i ditt hem

  • Städa ofta för att bli av med smuts, damm och kvalster.
  • Ventilera regelbundet genom att öppna dörrar och fönster, framför allt efter att du lagat mat eller duschat. 
  • Investera i en luftrenare som filtrerar luften från damm och andra föroreningar. 
  • Torka helst tvätten utomhus om du har möjlighet. 
  • Undvik att röka inomhus. 
  • Investera i mer växter som kan öka syrenivåerna och absorbera koldioxid.

Av Elsa Larsson

luftluftrenarestädningVäxter