Ny forskning visar på att låga nivåer av D-vitamin påverkar kroppen vid till exempel en virusinfektion. Allt det här och mer därtill får du veta mer om i det högaktuella poddavsnittet ”Därför behöver du D-vitamin” där det snackas med näringsterapeuten Leif Östberg som verkligen djupdyker i ämnet.

– Nu när vi står inför en höst och vinter när det går många virusinfektioner, som till exempel Covid-19, kan det vara bra att fokusera lite extra på D-vitamin då det har visat sig ha fantastiska egenskaper för såväl immunsystemet som det allmänna måendet under den mörkare perioden på året, menar Leif Östberg.

Vitaminet påverkar genuttryck

Leif berättar även att många andra sjukdomstillstånd har det visat sig finnas stora fördelar med bra nivåer av D-vitamin lagrat i kroppen, som till exempel uppmjukning av skelettet.

Men vad gör D-vitaminet som är så bra? Det har nämligen visat sig att vitaminet påverkar en mängd olika genuttryck och kan motverka inflammatoriska processer i kroppen.

– Runt ekvatorn, där det är mycket sol, har befolkningen mycket lägre frekvens av autoimmuna sjukdomar – alltså sjukdomar där immunförsvaret angriper sig själv som till exempel infektioner, benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar. Där har också mätningar visat att befolkningen har höga nivåer av D-vitamin lagrat i kroppen, vilket gör att man kan dra slutsatser kring vitaminets betydelse, säger Leif.

Läs också: Podd: Allt du vill veta om allergier

Sola säkert och bilda D-vitamin

Hur kan vi i Norden bilda D-vitamin genom solen då? Jo, för att bilda vitaminet behöver du vara ute under tiden när solen är som mest effektiv. Med andra ord mellan klockan tio och klockan två på dagen, under den tiden som även varnar människor för att vara i solen.

– Därför måste man sola med balans och förstånd. Mitt råd är att gå ut och vara i solen 20-30 minuter mellan dessa klockslag, säger Leif. Han berättar även att det inte räcker med solning av ansikte och händer, du behöver vara avklädd i exempelvis bikini. Dessutom ska man börja en kort stund utan solskyddsfaktor, då den annars fungerar som ett filter som förhindrar bildandet av D-vitamin.

Personen som har mycket pigment behöver vara i solen upp till fem gånger längre som den som har mindre, för att nå samma effekt. Leif illustrerar detta genom att berätta om en kvinnlig klient från Burundi som hade stora hälsoproblem. Sjukvården i Sverige inte kunde hitta något fel och därmed inte heller hjälpa henne. Det visade sig att hennes nivåer av D-vitamin var otroligt låga! Men när hon började ta D-vitamin kände hon sig snabbt bättre. I podden tipsar även Leif om en intressant artikel i svenska Läkartidningen som behandlar det här problemet.

Läs också: Podd: Magnesium – ett mineral som ligger oss varmt om hjärtat

Allvarliga konsekvenser för äldre

Äldre som ofta är i riskgrupp för benskörhet tillhör gruppen där D-vitaminbrist kan få stora konsekvenser. Inte minst då D-vitamin påverkar såväl skelett som musklerna och sämre muskelstyrka gör också att balansen blir sämre. Risken för allvarliga skador vid fall ökar alltså.

– D-vitamin påverkar också förmågan att ta upp kalciumet i maten vi äter. Eftersom många äldre inte äter bra och inte heller kommer ut i starkt solljus särskilt ofta, är det en god idé att se till att äldre familjemedlemmar eller släktingar får regelbundet tillskott av D-vitamin, menar Leif.

Han är övertygad om att man skulle kunna förebygga många problem och sjukdomar bara genom att se till att äldre människor fick tillskott av D-vitamin.

Kosttillskott D-vitamin

Holistic D3-Vitamin i olja är ett smart tillskott under den mörka delen av året, då solen står så lågt på våra breddgrader att vi inte kan bilda något D-vitamin alls. 

Hälsa kommer inifrån är en podd framtagen av det svenska hälso- och kunskapsföretaget Holistic.

Hur tänker du själv kring D-vitamin? Lyssna på poddavsnittet ”Därför behöver du D-vitamin” och ta del av såväl klientfall som tips och kunskap kring hur allt hänger ihop.

Av redaktionen

d-vitaminHolistic