Här berättar vi mer om hur is kan vara skadligt för din hälsa och varför du bör säga nej tack till isen nästa gång du beställer en drink, juice eller iskaffe. 

1. Kan innehålla koliforma bakterier

År 2017 offentliggjorde BBC resultatet från en undersökning av tre stora kafékedjor – Starbucks, Caffè Nero och Costa. 

Det visade sig att ett flertal stickprover av deras is – närmare bestämt mellan 30 och 70 procent – innehöll fekala koliforma bakterier, det vill säga bakterier som förekommer i tarmkanalen hos människor. Även isen på snabbmatsrestauranger som McDonalds, KFC och Burger King har visat sig innehålla denna typ av bakterier. 

En del av dessa bakteriestammar är ofarliga, men andra kan orsaka allvarliga infektioner. Du kan till exempel drabbas av blodig diarré, kräkningar, magkramp och ibland även feber. Bakterierna kan även orsaka luftvägsinflammationer och urinvägsinfektion.

Läs också: Brist på goda magbakterier kan vara anledningen till morgontrötthet 

De anställdas hygien bidrar till kontamineringen 

Dålig mathantering och hygien är den främsta orsaken att is (och mat för den delen) blir kontaminerad från första början. En studie från Michigan State University visade till exempel att drygt 5 procent av närmare 4 000 personer tvättar händerna i de rekommenderade 15 sekunderna eller mer efter ett toalettbesök. 

2. Det finns troligtvis mögel i ismaskinen

En vanlig missuppfattning är att kylan i en ismaskin förebygger mögel och bakterietillväxt, men riktigt så är det inte. Faktum är att ismaskiner kan erbjuda en perfekt miljö för mögel som kan göra dig väldigt sjuk.

Företag som ansvarar för att underhålla vitvaror uppger att insidan av ismaskiner ofta innehåller mögel, men även olika typer av slem. Slemmet, eller biofilm som det egentligen heter, är bakterier som kan variera i färg beroende på deras ursprung. Det kan sitta på väggarna, men också på själva isen.

Den mest kontaminerade delen av ismaskinen är dessutom oftast isrännan, det vill säga där isen åker rakt ner i ditt glas.

 3. Ismaskiner kan vara svåra att rengöra

För att undvika bakterietillväxt är det viktigt att isen byts ut helt med jämna mellanrum. Det är minst lika viktigt att ismaskinen får sig en ordentlig rengöring.

Tyvärr har ismaskiner ofta många skrymslen och vrår som kan vara svåra att komma åt, så risken finns att den här uppgiften inte blir korrekt utförd. Det leder till att bakterierna fortsätter att föröka sig i maskinen, vilket utgör en hälsofara för dig. 

Läs också: Hur vårstädning kan göra dig friskare

4. Bakterierna överlever länge

De anställdas hygien är som tidigare nämnt en stor bidragande faktor till varför is blir kontaminerat av koliforma bakterier. Men enligt Food Safety Magazine finns det flera andra bakterier och virus vi behöver oroa oss för, exempelvis hepatit A, salmonella och norovirus.

Ismaskinernas låga temperatur kommer varken att döda eller göra virus och bakterier inaktiva. Faktum är att mikroorganismer, exempelvis norovirus, kan överleva bra i minusgrader. Det krävs dessutom inte mer än några få partiklar för att göra någon allvarligt sjuk. 

5. Bonus! Du får mindre dryck för pengarna

Ovanstående punkter är alla anledning nog att skippa isen helt från och med nu. Känner du dig fortfarande inte helt övertygad kan vi berätta att du också får mer för pengarna om du väljer att köpa dryck utan is. Isen tar trots allt upp mycket utrymme i ditt glas och skippar du den får du alltså mer dryck för samma peng.

Att göra is hemma är förstås fortfarande inga problem. Även isen du köper i påse i butik är helt säker att använda. Men om det finns en ismaskin i sikte gör du rätt i att välja isfri dryck.

Av Elsa Larsson

bakterier