Läs vidare för att lära dig mer om varför det kan vara hög tid att investera i hudvårdsprodukter innehållande vitamin C. 

1. Kan motverka ålderstecken 

Vitamin C är en vanlig ingrediens i många anti-aginig-produkter vars syfte är att motverka ålderstecken i form av rynkor, fina linjer och slapp hud. Det beror på att C-vitamin dels kan återfukta huden på djupet, men också stimulera produktionen av kollagen

Kollagen spelar en betydande roll för hudens elasticitet, men i takt med att vi blir äldre minskar den naturliga kollagenproduktionen. Det kan göra att huden blir mindre fast och att rynkor dyker upp snabbare.

Vitamin C kan dock förbättra hudens textur och göra den mer elastisk, vilket saktar ner begynnande ålderstecken. 

2. Skyddar mot solskador 

Om du ofta utsätter huden för oxidativ stress i form av UV-ljus från solen kommer den naturliga koncentrationen av C-vitamin i huden succesivt att minska. 

Hudvård innehållande vitamin C kan hjälpa till att motverka skador orsakade av solen, framför allt i kombination med ett bra solskydd. Det beror på att vitamin C som tidigare nämnt är en antioxidant som skyddar huden mot oxidativ stress orsakad av fria radikaler. 

Läs också: 5 skönhetsknep som verkar när du sover

3. Jämnar ut hudtonen

Tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper kan vitamin C motverka både rodnad och irritation. Det kan också vara effektivt i samband med hyperpigmentering, ett tillstånd som uppstår när melaninproduktionen ökar i specifika områden på huden, vilket ger mörka fläckar. 

Genom att verka antiinflammatoriskt och blockera produktionen av melanin kan C-vitamin kort sagt vara effektivt för att jämna ut hudtonen. 

4. Kan hjälpa vid akne

Studier visar att C-vitamin även kan vara effektivt för att behandla akne. Även detta har att göra med vitaminets antiinflammatoriska egenskaper, då akne är en inflammation i talgkörtlarna, Bortsett från att verka lugnande och reducera rodnad och svullnad kan vitamin C även hjälpa kroppen att reglera produktionen av talg i huden. 

Läs också: Så tar du hand om din aknehy naturligt

5. Kan minimera mörka ringar

Om du har mörka ringar under ögonen kan du testa hudvård innehållande vitamin C. Vitaminet verkar dels återfuktande, men kan också släta ut fina linjer genom att göra huden fylligare och dölja de ytliga blodkärl som orsakar de mörka ringarna. 

Andra bra sätt att bli kvitt de mörka ringarna är att använda en kall kompress eller addera produkter innehållande retinol i din hudvårdsrutin. 

6. Hjälper huden att läka snabbare 

Vitamin C kan inte bara reducera solskador, det kan även skynda på läkningen av andra sår och andra hudskador. Det är fördelaktigt för att minska risken för inflammation och infektion, vilket bland annat kan leda till svår ärrbildning. 

En stor anledning till att C-vitamin är så effektivt för sårläkning är på grund av att det stimulerar kollagenproduktionen. När ett sår ska läka måste kroppen nämligen producera stora mängder kollagen för att bilda ny bindväv. 

Läs också: Ansiktskit för normal och blandad hy – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

7. Passar alla hudtyper

Slutligen passar hudvårdsprodukter innehållande vitamin C alla hudtyper. De flesta kan använda C-vitaminprodukter under en längre tid utan några som helst symtom. Det gäller även personer med känslig hy, vilket till stor del beror på vitaminets antiinflammatoriska egenskaper.

Välj gärna ett naturligt C-vitaminserum som tar sig djupt ner i hudvävnaden för att ge en djupverkande effekt. Se även till att rengöra ansiktet ordentligt innan applicering och avsluta med en fuktgivande dag- eller nattkräm för att kapsla in serumet. 

Av Elsa Larsson

C-vitaminhudvårdSerum