I den här artikeln ska vi reda ut tre vanliga myter gällande fast tvål, en gång för alla. På så sätt hoppas vi kunna få dig att förstå och uppskatta dess många fördelar, både för hygienen, men också för klimatet.

Myt #1 – Fasta tvålar är ohygieniska  

Att fasta tvålar skulle ha en hög bakterietillväxt är kanske den största missuppfattningen när det gäller denna tvålform. Många tror att smutsen från huden fastnar på tvålen och att den sedan förs vidare till nästa person, vilket såklart inte stämmer. 

När du tvättar dig med en hård tvål lyfter den bort smuts som sedan kan sköljas bort, dels från kroppen, men också från tvålen. Dessutom trivs inte bakterier i den alkaliska tvålbasen och de kan inte heller föröka sig eftersom det saknas vatten. 

Genom åren har forskare gjort många studier kring bakterietillväxt på hårda tvålar. Och än så länge finns det ingenting som tyder på att bakterier kan sprida sig från en person till en annan via tvålen. 

En av de mest övertygande studierna inom området är från 1965 där forskare avsiktligt förorenade sina händer med omkring 5 miljarder sjukdomsbildande bakterier (bland annat E. coli). Trots att de tvättade händerna med samma hårda tvål fördes inga bakterier vidare mellan dem. Deras slutsats var följande: 

Nivån av bakterier som kan förekomma på hårda tvålar, även under extrema användningsförhållanden, utgör ingen hälsorisk.

Läs också: Johanna Bjurström: Därför ska du endast använda ekologiska och naturliga produkter

Myt #2 – Fast tvål torkar ut huden 

Visst kan hårda tvålar verka en aning uttorkande, men även flytande tvålar kan ha denna effekt, åtminstone på lång sikt. Anledningen är att tvålar oftast innehåller starka kemikalier vars uppgift är att tvätta bort smuts. I processen tvättar de dock även bort naturliga oljor som finns i vår hud. 

Det som däremot skiljer fasta och flytande tvålar åt är att hårda varianter inte behöver syntetiska konserveringsmedel för att hålla sig fräscha. Sådana konserveringsmedel kan verka extra irriterande för hudens mikroflora, framför allt om du har känslig hy. 

Oavsett om du vill ha en fast eller flytande tvål bör du alltid välja ett ekologiskt alternativ som innehåller naturliga ingredienser, till exempel honung och mjukgörande oljor. På så sätt kan du undvika skadliga tillsatser samtidigt som händerna kommer att kännas återfuktade. Dessutom släpper du inte ut farliga kemikalier i avloppet som kan skada naturen. 

Myt #3 – Tvålflaskor är lika miljövänliga som fast tvål

Många menar att tvålflaskor är enkla att återvinna och att de därför är minst lika miljövänliga som förpackningsfria tvålar. Det många inte vet är att det inte bara är att slänga en tvålförpackning i återvinningen.

Du måste först skölja ur pumpflaskan ordentligt eftersom tvålrester kan göra det svårare att bryta ner plasten i återvinningsprocessen. Själva pumpen måste du slänga i dina vanliga sopor – den går nämligen inte att återvinna alls. 

Självklart finns det miljövänliga pumpflaskor som är tillverkade av återvunna material, men vill du vara extra miljövänlig är en förpackningsfri tvål helt klart det bästa alternativet. 

Läs också: 5 förändringar för hållbara badrumsprodukter

Tre skäl att byta ut pumptvålen 

  1. Billigare. När du pumpar ut tvål i handen använder du betydligt mer än om du skulle använda en hård tvål. Detta gör att hårda tvålar räcker längre, vilket gör dem mer ekonomiska. Dessutom är de oftast billigare att köpa än flytande tvålar.  
  2. Miljövänligare. De flesta hårda tvålar har små förpackningar, vissa är till och med helt förpackningsfria. Detta gör dem extra fördelaktiga ur ett miljöperspektiv. Tänk dock på att även välja ekologiska och naturliga tvålar som inte släpper ut gifter i miljön via avloppet. 
  3. Minst lika hygieniskt. Det finns inga vetenskapliga bevis för att hårda tvålar kan föra vidare bakterier. Tänk bara på att skölja tvålen med vatten, både innan och efter användning.  

Sammanfattning

Förhoppningsvis har vi ändrat din uppfattning om den fasta tvålen, för den verkar utan tvekan vara här för att stanna. Bortsett från att vara minst lika hygieniska som flytande tvålar ger hårda tvålar dig mer för pengarna samtidigt som de till och med kan spara dig pengar. 

Tänk på att välja en ekologisk tvål med naturliga ingredienser. Sådana tvålar är extra skonsamma, både mot huden och miljön. Det kan även vara bra att investera i ett bra tvålfat med avrinning för att hålla tvålen fräsch längre.  

Handtillverkade tvålar

Det är skillnad på tvål och tvål. Se till att köpa en naturlig, ekologisk och överfettad fast tvål, utan läskiga ingredienser. De går inte att jämföra med en uttorkande industritillverkad tvål. Se även upp för palmolja i tvålen.

Loelle Argan Soap – Innehåller kallpressad arganolja och kan användas till både händer, kropp och hår. Ekologisk.

Tvåla&Tvaga Haga – Handgjord ekologisk helkroppstvål med doft av blommande syren och frisk citrus. Mild och återfuktande.

Hemtvål Lavendel – Ekologisk, omtyckt klassiker med doft av lavendel från mormors linneskåp.

Av redaktionen

hygientvål