Vi börjar med att reda ut vad liposomer är. Det är väldigt små fettpartiklar som bildas från fetter som solrosolja och används för att leverera näringsämnen sedan 1970-talet. Fettpartiklarna kallas även fosfolipider och är samma sorts fett som våra cellväggar består av. Det här ger näringsämnen som kapslas in i liposomerna en gräddfil rakt in i cellen där de gör som mest nytta.

Näringsämnena som gör nytta i liposomal form

Många tillskott tas upp fint från tarmen och passerar in i cellerna. Andra är lite kinkigare. Kurkumin är välkänt för att behöva hjälp in i kroppen medan för B12 är det i teorin lätt att ta upp men i praktiken sker det i flera steg så många av oss inte tar upp tillräckligt ändå. Läs om några näringsämnen som gagnas av att du tar dem liposomalt.

Kurkumin

Kurkumin är det aktiva ämnet i gurkmeja och är omtyckt för sina anti-inflammatoriska egenskaper. Ledvärk, kronisk inflammation och andra symtom är tillfällen då många har nytta av kurkumin. Gurkmeja består endast till några procent av kurkumin som inte tas upp så bra i tarmen. För att öka upptag av kurkumin från gurkmeja kan du hetta upp kryddan eller äta tillsammans med svartpeppar. Båda dessa knep ökar biotillgängligheten. Den liposomala varianten ger kurkumin som levereras direkt till cellerna där det gör nytta.

Läs också: Gurkmeja lindrar IBS enligt studie

Vitamin C

När du tar doser av C-vitamin på 1000 mg eller mer per dag uppskattas det att ungefär 50 procent av det inte tas upp i tarmen. Det är därför större doser av C-vitamin kan göra dig lös i magen. Med en liposomal variant hamnar denna antioxidant i cellerna och kan göra sitt jobb.

Magnesium

Den här mångsidiga mineralen, aktiv i över 300 biokemiska processer, varierar stort i upptag. Vi har magnesium oxid som inte tas upp särskilt väl men som istället hjälper många med förstoppning. Där finns också magnesiumglycinat som tas upp bättre. Vill du vara säker på att ditt magnesium kommer in i kroppen kan du välja en liposomal variant.   

B12

Vitamin B12 är vattenlösligt och bör i teorin tas upp fint i tarmen. Men processen är komplicerad och sker i flera steg som kan påverkas av infektioner, livsstil och ålder. Därför är det vanligt att trots tillräckligt intag av B12, ha brist inne i cellerna. Dåligt upptag kommer du runt genom att ta B12 i liposomal form. Det är då inte beroende av matsmältning eller produktion av hjälpämnen för att tas upp i blodet.

Läs också: Vitamin B-12: Här är vanliga tecken på brist

Glutation

Glutation kallas ofta för den viktigaste antioxidanten våra egna kroppar kan bilda. Det är viktigt för att minska kronisk inflammation, balansera sköldkörteln, stötta vår psykiska hälsa och mycket mer. Glutation stöttar också funktion och återaktivering av andra antioxidanter som vitamin C, vitamin E, Alfaliponsyra (ALA) och CoQ10. Liposomala tillskott ger en mycket högre biotillgänglighet av glutation som i vanliga fall inte tas upp av tarmen.

D-vitamin

D-vitamin är visserligen fettlösligt men det riskerar att oxideras och brytas ner på sin väg genom vår matsmältning och fram dit där det ska göra nytta. Liopsomen, fettet runt D-vitaminet, fungerar då som ett skydd tills att ämnet är framme i cellerna.

Av Katarina Fornander

Tips på liposomala näringämnen

Bättre Hälsa Altrient Nutrients – Liposomal inkapslingsteknik används av Altrient för ett bra upptag av bland annat näringsämnena glutation, alfa-liponsyra och magnesium.

Holistic Kurkumin Liposomal – daglig dos innehåller 520 mg kurkumin i form av standardiserat gurkmejaextrakt som är omslutet av fosfolipider i liposomer.

Better You Liposomal Vitamin C – Liposomal Vitamin C är en högdoserad flytande C-vitamin med smak av ananas. Innehåller 750 mg liposomalt C-vitamin per 5 ml.