Att rensa upp i hemmet ger dig inte bara mer utrymme, det bidrar också med sinnesro. Men hur sätter man egentligen igång med något som känns så överväldigande? Här ger vi dig en checklista som förhoppningsvis kan hjälpa dig att skapa ordning bland alla prylar.

1. Gör en plan

Det första du ska göra är att gå igenom ditt hem och se vad som behöver rensas. Gör gärna en lista där du sätter det enklaste högst upp. På så sätt blir det enklare att hitta motivation att faktiskt sätta igång. 

Se också till att du har allt du behöver för en ordentlig rensning. Skaffa sorteringskärl, lådor och säckar för saker som du ska spara, donera, återvinna eller kanske sälja. Om du har mycket papper i form av fakturor, avtal, bankutdrag och liknande kan det också vara bra att investera i någon form av arkivering. 

2. Utgå efter rum eller kategori

Det finns två sätt att göra en rensning på – efter rum eller efter kategori. Om du bor i en större bostad med många rum kan det vara bättre att gå rum för rum. Även här kan du göra en lista på de olika rummen och vad som behöver göras i dem. 

Du kan även gå efter kategori, exempelvis kläder, böcker, dokument, teknik och hushåll. Det kan vara effektivt för dig som bor lite mindre eftersom du inte behöver röra dig mellan lika många rum.

Läs också: 8 busenkla tips för att reducera ditt avfall

3. Töm dina förvaringsutrymmen 

Börja alltid med att rensa rummet på saker som bara ligger där och skapar oordning. Det kan vara gamla tidningar, papper och reklam. När du bestämmer dig att rensa i din garderob är det bra om du tar ut allt på en gång. På så sätt får du en bra överblick av vad du faktiskt har och vad du aldrig använder.

När du rensar, försök att sortera allt i tre högar: det du ska behålla, det du ska ge till second hand och det som ska slängas eller återvinnas. När det gäller just kläder kan du också sortera de kläder du ska behålla efter säsong. Sommar- och vinterkläder kan du sedan vakuumförpacka och stuva undan för att frigöra mer plats. 

4. Låt inte nostalgin grumla ditt omdöme

Alla har vi saker som är förknippade med vissa minnen i livet. Det kan vara biljetter, gamla bilder, vykort, brev eller barnens teckningar. Ibland är det värt att spara och ibland är det saker du egentligen klarar dig utan. Sakerna du vill spara på kan du sätta in i ett album (varför inte i kronologisk ordning?) för att skapa ordning. 

Det är också lätt att tänka att vissa prylar kan vara användbara i framtiden. Här gäller det att vara realistisk och att inte bara spara för sparandet skull. 

Läs också: 7 bra anledningar att bli minimalist

5. Skapa smarta system

Idag kan du hitta system för att organisera allt ifrån kontorsprylar, papper och kökstillbehör till hudvård, tvättmedel och smink. Du kan också använda lådor för att få bättre ordning i kylskåpet eller skafferiet. Det gör det enklare att behålla ordningen även storrensningen.

6. Bibehåll ordningen

Syftet med en storrensning är att frigöra plats, både i hem och sinne. Det handlar inte om att ersätta det du slänger med nya saker. Faktum är att du efter en storrensning bör vara extra försiktig när du vill göra nya inköp. Att tänka igenom varje köpbeslut och bara köpa det du faktiskt är i behov av kommer att gynna både din plånbok och din sinnesstämning.

Ett bra sätt att tänka när du väl behöver köpa nytt för att förebygga oreda är att du först ska göra dig av med något gammalt. Vill du till exempel köpa en ny tröja, gå igenom dina gamla tröjor och lämna den du använder minst till second hand. På så sätt minskar risken för att din garderob ska bli överfull.

Av Elsa Larsson

hållbarhetHemmiljö