Klåda och obehag på huden är uppenbara tecken på att deon du använder inte passar dig. Armhålans hud är tunn och genomsläpplig, det är förstås för att vi svettas mycket där. Men saker släpps inte bara ut, de tas upp väldigt bra också. 

Vi säger vardagligen deo men vanligen har produkten två funktioner: 

  1. Deodorant – tar bort lukt genom att innehålla parfym eller vara bakteriedödande
  2. Antiperspirant – stoppar svettningen i armhålan 

Ställer till problem på huden och i kroppen 

Den klåda som kan uppstå kan vara en inflammation och detta kan orsakas av en allergisk reaktion mot innehållet i deon. Det är inte ovanligt att vara känslig för ämnen endast i armhålan, just eftersom huden är så tunn och ömtålig. En annan typ av reaktion på huden är kontaktdermatit. Det kan uppstå när du upprepade gånger utsätter huden för ämnen som irriterar den. 

Ämnen kan även tas i armhålan och flera lymfkörtlar ligger där ytligt. Det är inte ovanligt att känna att körtlarna blir svullna på grund av att deo innehåller oönskade ämnen. Lymfan rinner igenom hela kroppen och farliga ämnen kan göra skada. Forskning som gjorts antyder att det finns ett samband mellan användning av deodorant och antiperspirant. Det tros bero inte bara på ämnena som deo innehåller utan även att de täpper igen armhålan och utsöndringen av toxiner minskar vilket normalt är ett sätt för armhålan att avgifta sig. 

Läs också: Erica Palmkrantz Aziz: Min raw food-detox för viktminskning

Ämnena att undvika i din deo 

Aluminium. Denna tungmetall stoppar effektivt svettning och är en vanlig ingrediens men tas upp lätt från armhålan och ansamlas bland annat i hjärnan. Kristalldeodoranter innehåller alunsalt, som också är aluminium men som anses vara säkrare. Dessa täpper heller inte igen porerna, men det innebär förstås att du svettas mer. Alunsalt är antibakteriellt vilket minskar lukt från armhålan. 

Konserveringsmedel. Parabener och triklosan ska absolut undvikas men är mer ovanliga i hudvårdsprodukter idag. Det betyder tyvärr inte att det inte används konserveringsmedel, de gömmer sig under andra namn som quaternium-15, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, polyoxymethylene urea, sodium hydroxymethylglycinate, bromopol, och glyoxal.

Syntetiska parfymämnen. Dessa är trevliga eftersom armhålan luktar gott men de kan agera som hormonstörande ämnen många gånger. Det innebär att de påverkar hormonbalansen på ett negativt sätt. Hormonstörande ämnen tror bidra till både bröstcancer, ökade klimakteriesymtom och pms samt autoimmunitet. 

Även naturliga ämnen kan irritera. Som sagt kan irritationer i armhålan uppstå från ämnen du inte är känslig mot någon annan stans på huden. Ett sådant ämne är bikarbonat Orsaken är att den är väldigt basisk och huden generellt har ett surt pH. Prova dig fram vilket deo som passar dig. 

Lösningen är ekologiskt och naturligt 

När du läst detta känns det kanske inte lika bra att använda den deo du just nu har i badrumsskåpet. Som tur är finns många ekologiska och naturliga alternativ att välja på. Här är en lista att börja med. Deodoranter – skönhetspanelen har valt sina favoriter.


Gör en egen deo 

Vill du prova att göra egen deo finns många alternativ. Du kan göra en på bas av kokosolja, bikarbonat och majsstärkelse. Ett annat sätt är att använda en bas av aloe vera. 

Du behöver: 

  • aloe vera-gel koncentrerad
  • lavendelolja (irriterar oftast inte huden), ungefär 1 droppe per ml aloe vera
  • flaska för roll on 

Gör deon: 

  • Lägg aloe-veran i flaskan
  • Droppa i lavendelolja 
  • Skaka och stryk på som vanligt

Av Katarina Fornander 

Källa: Allam MF. Breast Cancer and Deodorants/Antiperspirants: a Systematic Review. Cent Eur J Public Health. 2016 Sep;24(3):245-247. doi: 10.21101/cejph.a4475. PMID: 27755864.,Zirwas MJ, Moennich J. Antiperspirant and deodorant allergy: diagnosis and management. J Clin Aesthet Dermatol. 2008;1(3):38-43.,Rodriguez S, Steer CD, Farrow A, Golding J, Day IN. Dependence of deodorant usage on ABCC11 genotype: scope for personalized genetics in personal hygiene. J Invest Dermatol. 2013 Jul;133(7):1760-7. doi: 10.1038/jid.2012.480. Epub 2013 Jan 17. PMID: 23325016; PMCID: PMC3674910.
alimuniumalunsaltbikarbonatdeoDeodorantkristalldeotoxiner