Nedan får du lära dig mer om vad snorets olika färger betyder och hur det kan vara ett tecken på hur kroppen mår.

Klart snor

Klart, genomskinligt snor är helt normalt och ett tecken på att allt är som det ska i kroppen. Om det däremot är väldigt löst och lätt rinner kan det tyda på någon form av allergi, exempelvis mot pollen eller pälsdjur. Har du inga andra symtom och snoret inte återfår sin normala konsistens kan det vara bra att kolla upp detta.

Det är också vanligt att snoret blir rinnigare när det är kallt ute. Det beror på att munnen orsakar kondens när vi andas eller pratar som sedan kommer i kontakt med näsan. Vattnet i kondensen blandas med snoret som får det att kännas rinnigare. 

Vitt snor

Vitt och grumligt snor med en tjockare konsistens kan tyda på att slemhinnorna i näsan är svullna och irriterade. Det är vanligt i samband med inflammation och kan sakta ner det naturliga flödet av snor, vilket gör att det blir mer trögflytande. Har du vitt snor kan det alltså vara ett tidigt tecken på förkylning. 

Att snoret blir vitt är också vanligt i samband med allergi eller om du försöker vänja dig av med nässpray.

Läs också: Så håller du dig frisk i förkylningstider – 7 tips

Gult snor 

Gult snor är ett tecken på att kroppen aktiverat immunförsvaret för att försvara sig mot bakterier eller virus. Färgen kommer nämligen från vita blodkroppar och enzymer som kroppen rensar ut via snoret.

Om du märker att snoret är gult när du snyter dig kan det vara bra att vara lite mer vaksam på om du får andra symtom eller börjar känna dig hängig. Det kan också vara bra att hålla dig på avstånd från andra eftersom du inte vet vad du har fått.

Grönt snor

Grönt snor är ett tecken på att immunförsvaret är i full gång med att bekämpa främmande organismer i kroppen. Att snoret får en grönaktig ton betyder bara att kroppen rensar ut ännu fler immunförsvarsceller.

Många tror att grönt är synonymt med att infektionen smittar. Så kan det absolut vara och du bör vara försiktigt så länge du har förkylningssymtom. Generellt sett brukar dock en förkylning vara som mest smittsam under de första 4 – 5 dagarna. 

Upplever du symtom i mer än 10 – 12 dagar kan det dock vara bra att uppsöka en läkare för att utesluta att du drabbats av en bihåleinflammation.

Läs också: 9 livsmedel som hjälper immunförsvaret

Rött eller rosa snor

Då och då händer det att du får rött eller lätt rosafärgat snor. Det beror på att snoret blandats med blod från brustna blodkärl i näsan. Att blodkärlen brustit kan bero på flera saker, exempelvis torra slemhinnor eller att du petat i näsan och orsakat en liten skada.

Svart eller brunt snor

Om snoret är brunt eller svart har det oftast med miljön du vistas i att göra. Det kan till exempel bero på att du andas in mycket damm, avgaser eller andra partiklar med en mörkare färg. Även rökare kan få svart snor.

Har du däremot inte gjort något av detta kan det bero på en svampinfektion (även om det är ganska ovanligt) och då är det bäst att uppsöka en läkare för säkerhets skull.

Av Elsa Larsson

Källa: Min Doktor
allergiförkylninghälsainflammation