I den här artikeln ska vi titta närmare på diskmedel och hur miljöfarliga de faktiskt kan vara. Vi ska främst fokusera på ett av marknadens mest välkända diskmedelsmärken som förlorade sin miljömärkning för några år sedan. 

Farorna med vanligt diskmedel 

Många rengöringsmedel idag innehåller starka kemikalier för att effektivt kunna eliminera smuts och bakterier. Det gäller inte minst handdiskmedel som ofta behöver vara extra kraftfullt för att klara fett och envisa matrester. 

Tyvärr är det lätt att glömma bort att diskmedlet spolas ut i våra avlopp och att det därifrån kan ta sig vidare till naturen. Och här har det visat sig att just handdiskmedel kan vara skadligt för vattenlevande organismer eftersom det ofta innehåller miljöfarliga ämnen, bland annat i form av tensider. 

Läs också: Paraffinljuset – dåligt för både miljö och hälsa

Vad är tensider?

Tensider är ytaktiva ämnen som minskar ytspänningen mellan fett och vatten. På så sätt håller sig smutsen flytande och kan spolas bort, vilket gör dessa ämnen utmärkta för både disk- och tvättmedel. För oss människor är tensider sällan giftiga, men de kan torka ut och irritera huden. 

Tillverkningen av tensider kan ske på två olika sätt: 

  • På naturlig väg med fetter från djur- eller växtriket. Denna form av tensider är inte skadliga eftersom de är biologiskt nedbrytbara. 
  • Syntetisk framställning av mineraloljor. Dessa tensider orsakar stora föroreningar i naturen, inte minst i vattendragen, och är betydligt svårare att bryta ned. 

Bortsett från tensider är det inte ovanligt att både diskmedel, tvättmedel och andra rengöringsprodukter innehåller syntetiska doftämnen. Även om de lämnar en fräsch doft i hemmet är de inte lika uppskattade ute i naturen. Dessutom kan starka doftämnen orsaka irritation på känslig hud. 

Välkänt diskmedel förlorade miljömärkning

Den 1 juni 2015 skärpte EU sina regler gällande de tensider som får finnas i kemtekniska medel, exempelvis disk- och tvättmedel. Numera måste produkter som innehåller tensider över en viss koncentration klassas som miljöfarliga. 

Utöver det måste produkterna vara märkta med varningstexten: ”Skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer”. På så sätt blir det enklare för oss konsumenter att göra medvetna val. 

Till följd av EU:s skärpta regler förlorade ett av Sveriges största diskmedelsvarumärken sin Svanen-märkning. Svanen är en miljömärkning vars uppgift är att granska produkter och varor från framtagning till avfall för att fastställa deras miljöpåverkan. 

Fram tills 2015 fick diskmedelsföretaget behålla Svanen-märkningen med villkoret att de skulle försöka ersätta de miljöfarliga tensiderna. Detta lyckades de dock inte med och konsekvensen blev en förlorad miljömärkning. 

Bortsett från skadliga tensider innehåller diskmedlet även Kathon (methylisothiazolinone), ett konserveringsmedel som dels kan orsaka hudproblem, men som också kan vara giftigt för marinlivet

Läs också: Ekologiskt tvättmedel – 5 tips för att tvätta grönare

Välj miljövänligt diskmedel – men tänk på detta

Som du säkert förstår finns det goda anledningar att ersätta välkända diskmedel med miljövänligare alternativ. Lyckligtvis blir utbudet av gröna rengöringsprodukter allt större i takt med att efterfrågan ökar. 

Det finns dock en del saker som kan vara bra att tänka på när innan du köper ett miljövänligt diskmedel. Här kommer några snabba tips. 

  • Testa en fast tvål. En relativt ny uppfinning bland dagens rengöringsprodukter är den så kallade hushållstvålen. Denna hårda tvål kan du använda för att både diska, tvätta och städa. Bortsett från att innehålla naturliga ingredienser håller tvålen länge och den är oftast helt förpackningsfri. 
  • Undvik plastförpackningar. Om du inte vill ha en hushållstvål bör du se till att diskmedlet du köper kommer i en klimatsmart förpackning. Undvik plast så länge den inte är 100 procent återvunnen. 
  • Glöm inte doften. De flesta gröna diskmedel innehåller eteriska oljor som ger en fräsch doft. Det kan dock vara bra att dubbelkolla doftämnena en extra gång – eller skippa doften helt. 

Sammanfattning

Det är lätt att glömma bort att de rengöringsprodukter vi spolar ner i avloppet till slut kan hamna i vår natur. Genom att undvika diskmedel och andra rengöringsprodukter innehållande starka kemikalier kan du göra miljön en tjänst.

Idag finns det många ekologiska handdiskmedel med hög nedbrytningsgrad och låg miljöpåverkan att välja bland. De flesta av dem är tillverkade helt utan syntetiska ämnen, parabener eller fosfater och har naturliga doftämnen.

Av redaktionen

diskmedelrengöringstädning