För vissa är klimakteriesymptomen milda, för andra så svåra att de påverkar det vardagliga livet. Lyckligtvis finns det flera saker du kan göra för att behandla symtomen på ett effektivt och naturligt sätt.

Nedan berättar vi mer om ett par vanliga klimakteriesymptom och vad du kan göra för att minska dem på ett effektivt och naturligt sätt.

Klimakteriesymptom kan delas in i fyra grupper

Beroende på vilken del av kroppen påverkas kan symtomen vid klimakteriet delas in i fyra olika grupper. 

 • Vasomotoriska – exempelvis värmevallningar, svettningar, hjärtklappning och svindel.
 • Känslomässiga – exempelvis irritation, ångest, minnesstörningar och depression.
 • Urogenitala – exempelvis torrhet i slidan, urinträngningar samt dyspareuni (smärta vid samlag).
 • Fysiska – exempelvis led- och muskelvärk, viktuppgång och sköra naglar. 

Läs också: Naturliga sätt att må bra under klimakteriet

4 tips för att motverka klimakteriesymptom naturligt 

Om du drabbas av svåra symtom vid klimakteriet kan det många gånger kännas hopplöst. Men det finns faktiskt flera saker du kan göra för att förebygga och minska besvären. Här kommer ett par naturliga och effektiva tips. 

1. Håll igång! 

Fysisk aktivitet kan vara ett effektivt sätt att hålla klimakteriebesvären i schack. Studier visar att kvinnor som tränar dels upplever mindre värmevallningar och svettningar.  

Regelbunden rörelse hjälper också mot oro samtidigt som det bidrar till bättre sömn och en minskad risk för depression. Försök därför att utföra pulshöjande aktiviteter minst tre till fyra gånger i veckan. 

2. Ändra dina matvanor

Dina matvanor blir extra viktiga när din kropp genomgår en stor hormonell förändring. Genom att äta en bra och balanserad kost kan du stabilisera hormonnivåerna, vilket kan minska symtomen när du går in i klimakteriet. 

För att kompensera förlusten av östrogen, som bland annat spelar en viktig roll för skelettet, bör du se till att du får tillräckligt med kalcium och D-vitamin. Du bör även se till att äta mer:   

 • Fullkornsprodukter. De är en naturlig källa till kostfibrer och B-vitamin som kan reducera de psykiska klimakteriebesvären
 • E-vitamin. Många forskare är eniga om att ett ökat intag av E-vitamin kan mildra många av symtomen vid klimakteriet, framför allt värmevallningar.
 • Mejeriprodukter. Genom att äta mer mejeriprodukter ökar du intaget av kalcium, kalium och D-vitamin som stärker skelettet och skyddar mot benbrott. 
 • Färsk frukt och grönsaker. Dessa livsmedel är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter som kroppen behöver för att fungera korrekt. De kan också stärka hjärthälsan, vilket är extra viktigt då klimakteriet är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar.

Läs också: Bästa tipsen för ett hälsosammare (och gladare) underliv

3. Se över din livsstil och gör bättre val

Förutom matvanor och kost finns det en del andra saker du kan göra för att undvika eller minska klimakteriets symtom. 

 • Sluta röka. Rökning hjälper till att bryta ner östrogenet i kroppen. Bara genom att sluta röka kan du med andra ord sakta ner processen och minska symtomen. Det kommer också ha en positiv effekt på din generella hälsa.  
 • Drick alkohol, te och kaffe med måtta. Överdrivna mängder kaffe, te och alkohol kan förvärra värmevallningar och bidra till sömnrubbningar. Med det sagt visar studier att alkohol i måttliga mängder faktiskt kan minska risken för hjärtsjukdom och öka bendensiteten.
 • Undvik kryddstark mat. Kryddstark mat stimulerar vidgar blodkärlen, vilket kan förvärra svettningar och värmevallningar.

4. Mjuka upp och tvätta med måtta

Ett av vanligaste symtomen vid klimakteriet är torra och sköra slemhinnor i underlivet. Det kan skapa obehag och smärta, inte minst vid samlag.

Kallpressad kokosolja är naturligt mjukgörande och helt säkert att använda på dina intima områden. Oljan mjukar upp de torra slemhinnorna och kan därmed hjälpa vid både torrhet, sveda och klåda. Den går också utmärkt att använda som ett naturligt glidmedel vid samlag (se bara upp för eventuella fettfläckar!). 

Vad gäller intimvård räcker det med att tvätta underlivet en gång per dag. Använd gärna en intimtvätt med naturliga ingredienser eller en vegetabilisk olja. 

Våra tips på tillskott som kan stötta vid klimakteriebesvär

Solaray Rödklöver – Naturligt fytoöstrogen i form av isoflavoner kan hjälpa till att få god livskvalitet och välbefinnande i övergångsåldern och kan lindra klimakteriebesvär som värmevallningar och nattliga svettningar.

Pureness Hormonbalans – Här har vi samlat ett flertal produkter som kan bidra till att uppnå hormonell balans på naturlig väg. 

Thorne Ultimate-E – blandade naturliga tokoferoler utan tillsats av soja.

Av Elsa Larsson

klimakteriet