Ekologiska tvättmedel är oftast skonsammare samtidigt som de är enkla för naturen att bryta ner.  

Nedan visar vi hur du kan tvätta grönare med ekologiskt tvättmedel.

Läs också: Guide: Vad betyder miljömärkningen

1. Välj certifierat ekologiskt tvättmedel

Till skillnad från vanliga tvättmedel innehåller ekologiskt tvättmedel inga eller åtminstone färre kemiska ingredienser. Istället för att använda artificiella färgämnen och dofter brukar man dessutom tillsätta växt- och extraktoljor för att ge en härlig doft. 

I och med att ekologiska alternativ saknar kemiska tillsatser minskar också risken för allergiska reaktioner. Allt det här låter förstås väldigt bra, men tyvärr är det inte helt enkelt att välja rätt i djungeln av tvättmedel. 

En anledning till detta är att det finns ekologiska tvättmedel som ändå innehåller kemiska tillsatser eftersom regelverket tillåter det. Kategorin rengöringsprodukter, där tvättmedel ingår, omfattas nämligen inte av samma regelverk som livsmedel när det kommer till certifiering. 

Med andra ord kommer du inte hitta ekologiskt tvättmedel med den ikoniska ekologiska loggan i form av ett blad eftersom denna endast gäller för jordbruksprodukter. Istället bör du hålla utkik efter Svanen, Bra Miljöval, ECO Cert Natural Detergent, EcoControl och Ecogarantie när du vill köpa ekologiskt tvättmedel. 

2. Välj biobaserade tvättmedel

Om du vill tvätta grönt bör du hålla utkik efter biobaserade tvättmedel. De flesta ekologiska tvättmedel är helt eller delvis biobaserade, vilket innebär att de är tillverkade av förnybara råvaror från växt- eller djurriket, exempelvis grönsaker, olivolja och lera. Motsatsen till biobaserade råvaror är fossila och icke förnybara källor som kol och olja. 

De biobaserade råvarorna är biologiskt nedbrytbara, vilket gör dem extra snälla mot miljön. I vissa fall framgår dock inte hur stor procentandel som faktiskt kommer från biobaserade källor. 

Kontrollera därför alltid innehållsförteckningen och välj helst tvättmedel med 100% biologiskt nedbrytbara ingredienser för att undvika bluffvaror

3. Överdosera inte

Om du vill tvätta miljövänligt är det viktigt att inte överdosera tvättmedlet. Detta gäller även om du tvättar med ekologiskt tvättmedel. Oftast kan du tvätta med mindre dos tvättmedel än du tror, vilket är bra både för miljön och för plånboken. 

Nästa gång du tvättar kan du testa att minska dosen och se om du märker någon skillnad. Tänk även på att tvätta på låg temperatur om du vill vara extra klimatsmart. 

Läs också: 10 tips för att lindra klimatångest

4. Tvätta med tvättnötter

Om du vill tvätta extra miljövänligt kan du testa tvättnötter som är ett naturligt och ekologiskt alternativ till traditionellt tvättmedel. 

Tvättnötterna är en form av tvättmedel som är helt naturligt och inte innehåller några kemiska tillsatser. De innehåller det naturliga tvålämnet saponiner som är skonsamt för huden, kläderna och naturen. Du kan dessutom använda samma tvättnötter flera gånger, vilket gör dem extra miljövänliga. 

5. Tvätta miljövänligt med tvättpåse

När du tvättar syntetkläder med ekologiskt tvättmedel bör du alltid använda en tvättpåse. När du tvättar syntetmaterial, exempelvis fleece, släpper tyget nämligen ifrån sig mikroplaster som sedan åker ut i sjöar och hav. 

En tvättpåse fångar upp dessa små partiklar och gör din miljövänliga tvätt ännu grönare. Dessutom kan tvättpåsen dessutom förlänga klädernas hållbarhet. 

Av Redaktionen

ekologisktmiljörengöringtvättmedeltvättnötter