Nedan kan du läsa mer om Holistic och deras nya designsatsning. Vi har dessutom fått möjlighet att intervjua Anna Fransson, marknadschef Holistic, för att ställa några frågor om deras hållbarhetsarbete.

Berätta lite mer om er nya, hållbara design. Vilken roll spelar den i Holistics långsiktiga hållbarhetsarbete?

I snart 20 år har vi förmedlat kunskap och tagit fram kosttillskott av kompromisslös kvalitet för att hjälpa människor att optimera sin hälsa. I allt vi gör finns kärlek till människor, djur och planet, och viljan att utvecklas och bidra till en bättre värld.

Ett mål med den nya designen är att den ännu tydligare ska spegla vårt totala erbjudande, och då var det självklart att också göra medvetna förpackningsval utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Era nya burkar är tillverkade av biobaserad plast istället för oljebaserad. Vilka är fördelarna med detta?

Hela hållbarhetsaspekten är otroligt komplex och det utvecklas väldigt mycket på olika fronter. Ett av målen är att fasa ut fossil råvara helt och vi har utifrån det valt en fossilfri råvara från sockerrör.

Läs också: Kosttillskott som hjälper en orolig mage på naturlig väg

En annan stor förändring är att ni minskat storlekarna på era förpackningar. Hur kommer detta att påverka ert miljöavtryck?

Till exempel går det går åt mindre råvara till en mindre burk. För trots att burkarna till allra största del består av förnybar råvara är det ändå viktigt att komma ihåg att vara varsam med de resurser som finns.

Med en mindre burk kan burkens öppning bli mindre, vilket betyder att det (än så länge) traditionella plastlocket också kan minskas – och därmed kräva mindre fossil råvara. Som en extra bonus tar mindre burkar mindre plats, vilket betyder färre och mer yteffektiva transporter.

Ni strävar efter att använda monomaterial i er produktion i den mån det går. Men vad är monomaterial och hur stor skillnad gör det för miljön?

Monomaterial innehåller enbart ett sorts material istället för en blandning. Det är enklare att återvinna en förpackning med enbart ett material, i kontrast till att separera dem och sedan återvinna dem separat. I den mån det är möjligt har vårt mål därför varit att använda samma material i etikett och förpackning så att de kan återvinnas tillsammans och cirkulera vidare i någon annans värdekedja.

Etiketterna på våra nya förpackningar är gjorda av materialet Forest Film™, ett 100 procent återvunnet träbaserat material som tagits fram genom en restprodukt från skogsindustrin, en slags tallolja/kåda.

Läs också: Kan smörsyran hjälpa vid IBS?

Jag läste att Holistic hittat ännu ett fyndigt sätt för att minska användningen av plast. Berätta om det!

Ja, vi har också tagit bort de plastskopor som tidigare fanns med till vissa produkter. Det är i och för sig smidigt med en skopa i pulverprodukter, men när förpackningen är slut så gör man sig också av med måttet, vilket är en onödig miljöbelastning. I stället anger vi numera doseringen för till exempel proteinpulver, C-vitaminpulver och EAA till vanliga hushållsmått.

Holistic startades med visionen om en bättre värld. Hur har detta avspeglats i företagets produkter genom åren?

De som använder Holistics produkter ska uppleva kvaliteten på dem som den högsta på marknaden. Vi kompromissar inte, utan jobbar hårt för att ta fram bästa möjliga mix av ingredienser, sammansättning och kvalitet.

Vi strävar också efter att alltid använda så rena och naturliga produkter som möjligt. Produkterna ingår i ett sammanhang och löser olika problem. De är inte inriktade på en ”quick fix” av symptom, utan på att balansera grundläggande obalanser och stödja kroppens egen förmåga till läkning. Genom att fokusera på det långsiktiga perspektivet får man mycket bättre resultat och många symptom blir bättre när man åtgärdat grundorsakerna.

Holistic strävar inte bara efter att själva minska sitt avtryck på planet, ni stöttar även olika organisationer som arbetar med hållbarhet. Vill du berätta lite mer om det?

Vi stöttar några olika organisationer och det varierar över tid hur det ser ut. Oavsett inriktning och vilket stöd det handlar om så är vårt mål att bidra till att korrigera grundorsakerna till problemet, och att bidra till en långsiktig och hållbar förändring.

Vad är planen för Holistic i framtiden? Har ni några flera hållbarhetsprojekt på gång?

För oss handlar det nog om att ständigt hålla sig uppdaterade och att optimera. På förpackningssidan ser vi fram emot att också byta ut våra lock som än så länge är av traditionell plast. I dagsläget finns det inte någon biobaserad plast som har tillräckligt bra hållfasthet för att fungera som lock. De goda nyheterna är att utvecklingen går snabbt och vi kommer att byta så snart ett fungerade fossilfritt alternativ finns att tillgå.

Läs också: Viktiga vitaminer som kan skydda mot corona

Ni gör ett fantastiskt jobb, men för att kunna uppnå en cirkulär produktcykel har även användaren av era produkter ett ansvar. Hur kan de bidra till att minska sitt eget avtryck på planeten?

Ja, för att uppnå en cirkulär produktcykel är kunden en helt avgörande spelare och måste återvinna förpackningen på rätt sätt. Det är därför viktigt att separera lock, oblat/försegling (det hölje som sitter på burköppningen) och burken från varandra innan vid återvinningsstationen. På det sättet kommer de olika delarna av förpackningen att hamna rätt på sorteringsanläggning där de automatiskt sorteras efter plasttyp och därmed kan bli ny råvara. Cirkeln är sluten!

Har du några sista ord till läsarna för att uppmuntra dem att leva mer hållbart?

Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Av Elsa Larsson

HolisticIntervju