Jag har alltid haft en känslig kropp. Som barn drogs jag med urinvägsinfektioner, hade halsfluss, magont, sådant som man tror ska höra barndomen till. Det varken min mamma eller jag visste, var att min kropp var totalt inflammerad. Och vad får man om man har dessa besvär? Antibiotika. Som slår ut en stor del av bakteriefloran, som påverkar immunförsvaret.

Min hälsa var fast i ett moment 22. Eftersom jag hade ont i magen fick jag filmjölk, ont i halsen – glass och jag älskade allt som var sött. Produkter som bara ökade på inflammationen i min kropp. På 80-talet då jag växte upp hade knappt någon hört om antiinflammatorisk kost, att immunförsvaret börjar i vår tarm, pH–balans eller candidatillväxt.

Fick hjälp men hade fortfarande inflammation

I 16-årsåldern var min mage ett ras, den gjorde ont konstant; uppblåst, svullen, kramper. Vi sökte hjälp men det var först när min brors dåvarande flickväns bonuspappa (det blev lite långt där) som var kiropraktor testade mig med olika födoämnen som min mjölkproteinkänslighet upptäcktes. Han utbrast: ”Du får inte ens titta på en ko!”. Så känslig var jag mot mjölkproteiner. Från den dagen lusläste jag alla matvaruetiketter och undvek minsta lilla skummjölkspulver. Jag blev bättre, absolut, men jag hade fortfarande kvar inflammation i kroppen.

Konstiga utslag och bölder kom och gick, vården bara skakade på huvudet och kunde inte förstå vad det var. Det var min kropp som skrek att den inte mådde bra och det maten jag stoppade in mig som orsakade det.  En gång i 20-årsåldern låg jag inne på sjukhus i flera dagar för kraftiga kramper i magen, feber upp och ned, otroligt låg sänka. Det gjordes titthålsoperation, provtagningar och smärtstillande sattes in. Återigen, läkarna skakade på huvudet och kunde inte hitta något ”fel” på mig. Min tarm var inflammerad, att det var på grund av det jag åt, pratade ingen om.

Läs också: Selen – vanliga symtom på brist + rätt sätt att få i dig extra

Raw food var lösningen

Det var då jag började äta raw food till 100 % som min kropp äntligen fick chans att återställa sig. På bara en vecka blev min mage helt lugn, mitt tidigare otroligt svajjande blodsocker blev helt stabilt över dagen, mina menssmärtor försvann, smärta och nervsmärtor från min ryggskada lugnade sig och min glädje till livet kom tillbaka igen. Det var som något tände ljuset inom mig. Kan man verkligen må så här bra? undrade jag. Ja, det kunde jag. Och bättre och bättre har min hälsa blivit sedan jag klev in i min kusins kök i deras hus i en canyon i Kalifornien, där jag möttes av 40 kilo apelsiner, solmogna tomater och nyplockade avokados.

Jag kan inte tacka min kusin och hennes familj tillräckligt för att de gav mig min hälsa och egentligen mitt liv tillbaka. Bortblåst är min onda mage, jag kan känna den minsta lilla signal från kroppen om den är inflammerad och har verktygen att återställa det, jag har helt tokigt mycket energi från morgon till kväll (min familj säger att jag är som en Duracellkanin 😉 och jag  blir bara lyckligare för varje dag som går.

Vill sprida raw food till världen

Min kusin spred raw food till världen, utbildade raw food kockar, hade sjuka personer boende hos sig på hälsoretreat, och mycket annat. Jag sög i mig all kunskap och det var också hon som fick mig att börja drömma och längtan att sprida visdomen och läkningen i raw food vidare i Sverige.

Det har inte varit en enkel resa; från att mötas av höjda ögonbryn, tvivlande ögon och skeptiska miner. Min revisor berättade när jag kom till henne för första gången för 14 år sedan då jag startade mitt företag, att hon hade tänkt, ”ja du lilla gumman, vi får väl se hur det här går…” och nu är vi här, sa hon sist vi sågs, tänk allt du skapat under dessa år.

Jag är så enormt tacksam att fått vara en av de som öppnade dörren till raw food världen i Sverige, och det ger mig varje dag så mycket glädje.

Läs också: Värk i muskler och leder? 6 naturliga sätt till smärtlindring

Äter inte bara kall mat

Många frågar mig: ”Äter du bara kall mat?” Nej, säger jag och ler. Raw food är så mycket mer än bara kall mat; en ledset isbergssalladsblad, en morot och en näve nötter, som oftast är bilden i människors huvud om man säger att man äter raw food.
Raw food för mig är frukt och grönt i alla regnbågens färger, det är mumsiga pizzor, läckra desserter, knapriga kex med krämig ost, näringspackade smoothies, varma chokladdrycker och massor av roliga råvaror som finns i säsong.

Jag håller inte en 100 %  raw food kost, utan har gett mig själv ett löfte; att lyssna till min kropp och se till vad den viskar att den önskar. Ibland är det underbart att dela matglädje tillsammans med andra, äta av den mat jag lagar till familjen, äta på restaurang eller helt enkelt följa med livets flöde. Och när jag säger på mina föreläsningar att jag också kan äta godis eller hamna med handen i barnens popcorns skål, brukar de uttrycka en lättnads suck, ”vad skönt…”.

Bjud in raw food i ditt liv

Det jag vill inspirera till och leva efter är att bjuda in raw food i din kost, och till ditt liv eftersom jag mer ser det som en livsstil, på sitt eget sätt så det fungerar i ens eget liv. Min slogan är ”Go raw – your way”. Vi är alla unika biokemiska individer som mår bra av olika sätt att äta. Det forskning dock pekar på, är att vi är många som mår bättre av mer frukt, grönt, nötter, frön – mat som är hel, oprocessad, har sina näringsämnen intakta, ger oss fibrer, stärker vår tarmflora och stärker vårt immunförsvar. 

Lär känna din kropp, vad mår den bra utav, hur kan du samverka med din kropp för att vara så frisk som möjligt, ha energi och samtidigt njuta av det goda i livet? För mig är det goda i livet; att det smakar gott i munnen men också i kropp och själ.

Och hur denna resa slutar? Ja, det står nog skrivet i stjärnorna men det jag vet, är att raw food har kommit till mig för att stanna och att jag kommer att dela med mig av den magin så länge jag bara kan.

Kram / Erica Palmcrantz Aziz

Hemsidan: Rawfoodbyerica.se

Instagram/Facebook: Rawfoodbyerica

erica palmkrantz azizraw food