Under många år trodde Ewa att hälsa handlade om att äta mindre och springa mer. Resultatet efter ett antal bantningskurer var nedslående. En tunnare plånbok och mer övervikt i slutändan. Det var först när hon förstod hur de hormonella systemen för hunger, mättnad, fettinlagring och fettförbränning hörde ihop som hon kunde bli metabolt frisk. Ewa gick ned över 30 kilo, blev starkare, friskare och piggare och har inte bantat en enda dag sedan dess.

Nu arbetar Ewa heltid som författare, föreläsare och funktionsmedicinsk terapeut och hjälper företag, ledningsgrupper och privatpersoner att se hälsa som en av sina viktigaste framgångsfaktorer för att lyckas nå sina mål. Efter tjugo år som företagsledare med mycket personalansvar har hon mångårig erfarenhet av entreprenörskap och ledarskap och hur man kan få människor att topprestera utan att de slits ut.

Vad är hälsa/hållbarhet för dig?

Hälsa för mig är inte frånvaro av sjukdom utan ett tillstånd, precis som WHO definierar det, av fysisk och psykisk balans. I dagens samhälle är det inte så lätt att säga huruvida man är sjuk eller frisk. Gränsen är flytande och därför är det viktigt att hela tiden arbeta holistiskt med hälsa. Sömn, avslappning, kost, motion och nära relationer är alla viktiga aspekter. Att vakna pigg, glad utan värk varje morgon, redo att ta itu med vad dagen kommer erbjuda. Det är hälsa för mig.

Läs mer: Gurkmeja lindrar IBS enligt studie

När mår du som bäst?

När jag får arbeta med det som jag brinner för – att hjälpa människor att förstå att man inte är lat och karaktärslös för att man är överviktig utan det är en hormonell obalans. Det finns en stor okunskap i samhället vad gäller fetma och övervikt vilket får till följd att många människor far illa. Okunskap föder fördomar. Det gäller alla delar i ett samhälle.

Ewas bästa hälsotips

Säkerställ att din metabolism fungerar som den ska. Alla celler i vår kropp behöver energi, varje sekund, livet ut. Om vår förmåga att producera energi går sönder blir vi trötta, energilösa och nedstämda. Därför rekommenderar jag alltid att prioritera att energiförsörjning fungerar genom att äta mat som inte höjer blodsocker och insulinnivåer, frisk luft varje dag och sova åtta timmar per natt. Det kan tyckas som enkla råd men det är inte så lätt att följa dem som det låter.

Ett litet extra tips som jag började med för några år sedan är faktiskt att tejpa munnen när jag sover och säkerställa att jag inte munandas. Jag tycker min sömn blivit djupare och jag känner mig mer utvilad.

Hur räddar du världen lite varje dag?

Eftersom jag arbetar med att coacha människor till livsstilsförändringar känner jag att varje gång jag får ett tackmail från en person som läst min bok eller som jag har hjälpt på något annat sätt, någon som verkligen har lyckats förändra sitt liv till det bättre, så blir jag oerhört glad och tacksam. Då känner jag att jag har räddat en liten del av världen och att mitt arbete gör skillnad.

Läs mer: Är du metabolt frisk?

Ditt bästa pepp-tips?

När jag känner mig trött och nere brukar jag i ensamhet köra ett dansträningspass i vardagsrummet. Jag har märkt att röra sig till musik är otroligt energigivande och det är svårt att inte bli glad när man dansar discodans till tonerna av Saturday night fever.

Av Johanna Gustafsson

blodsockerEwa Meurk