Fördelarna med att fasta

Matpauser ger kroppen en chans till självläkning då kroppen får tid på sig till läkning istället för till matsmältning. Med fasta rensar man kroppen på slaggprodukter, stärker immunförsvaret och stimulerar ämnesomsättningen. Inflammationer i kroppen kan minska och man svälter ut parasiter. Man upplever ofta en mental klarhet och en djupare känsla av kontakt med kroppen. Det kan också vara stärkande för psyket att fasta då det ofta kräver en hel del självkontroll och disciplin. 

Läs också: 5 olika sorters fasta – vilken passar dig?

Att fasta i grupp

Att fasta i grupp på ett retreat kan kännas tryggt. Man har då både någon kunnig inom ämnet som vägleder, och en grupp där man får möjlighet att stötta varandra och dela med sig av vad man går igenom både mentalt och kroppsligt. På fasteretreats får man också tillfälle till att lära sig mer om kost och att ta hand om sig själv under tiden man fastar. När man kommer hemifrån är det dessutom lättare att koppla av och bara fokusera på sig själv. Även distraktioner som gör det svårt att hålla fastan försvinner. 

Vad gör man på ett fasteretreat?

På ett fasteretreat förbinder sig deltagarna till en tid där de avstår från fast föda under vissa  perioder eller enbart dricker juicer, buljong eller vatten. 

Man brukar få föreläsningar/workshops om hälsosam näringsrik kost och avgiftning. Retreatsen innehåller också ofta yoga, meditation, mindfulness stresshantering och avslappning. Allt för att man ska få ett helhetstänk med sig efter kursen. Ligger retreatplatsen naturnära så kan också lugna vandringar och-/eller skogsbad förekomma.

Läs också: 12 skäl att börja fasta

Såhär kan du förbereda dig innan ett fasteretreat

Om du vill ha ut så mycket som möjligt av din vistelse så är det bra att först ta reda vilket retreat som skulle kunna passa dig. Även hur länge du vill fasta. Det finns retreats som är allt från några dagar till flera veckor. Ett retreat med till exempel periodisk fasta brukar passa de flesta, medans ett retreat med vattenfasta kräver mer förberedelser för kroppen i form av förfasta. Inför retreatet är det bra att minska på koffein, alkohol och socker.

Fasteretreat med OptimalBalans och Vita Funktionsmedicin 4-7 maj

Vill du få 4 000 kronor i rabatt?
Kod: PROVAFASTANU

Lär mer om retreatet och boka här

Av Johanna Stala von Schewen

detoxfastaretreat