Fiskolja – en bra källa till omega-3

Fiskolja utvinns ur fet fisk som lax, makrill och sill genom kokning, pressning och centrifugering. Oljan innehåller en av de viktigaste fleromättade fettsyrorna som heter alfalinolensyra (omega-3). Där ingår eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). 

Omega-3 har som uppgift att reparera och bygga kroppens celler, men den reglerar också njurfunktionen, blodtrycket och vårt immunförsvar. Utöver det har fiskolja också en positiv effekt på vår kognitiva förmåga. 

Enligt den femte upplagan av de nordiska näringsrekommendationerna (NNR2012) borde vi få i oss ungefär 2,5 till 3 gram omega-3 per dag, vilket motsvarar en portion lax. För personer som inte äter fisk är det viktigt att få i sig omega-3 från rapsolja eller via kosttillskott.

Torskleverolja – rik på vitamin A och D

Torskleveroljan utvinns ur torsklever och är rik på vitamin A och D. Oljan innehåller även omega-3-fettsyror dock inte lika mycket som fiskolja.

A-vitaminet behöver vi för att hud, syn och slemhinnor ska fungera optimalt. Kroppen kan lagra A-vitamin främst i levern, men även i njurar, lungor och fettväven. D-vitaminet reglerar kalkbalansen i tänder och skelett samt stärker immunförsvaret. Vi kan få i oss vitaminet via maten eller när vi är i solen. Rekommenderad dos av D-vitamin är mellan 10 och 20 mikrogram per dag. 

Läs också: Därför behöver din kropp Omega-3

Krillolja – absorberas snabbt

Krilloljan framställs av köttet av antarktisk krill – ett kräftdjur eller lysräkor som de även kallas. Eftersom dessa djur livnär sig på alger lagrar de inte tungmetaller som andra fiskar kan göra. Och eftersom krill finns i överflöd i alla hav finns det inte heller någon risk för överfiske.

Oljan är rik på omega-3-fettsyror som EPA och DHA. De absorberas direkt i blodet utan att gå via matsmältningssystemet, vilket för att du kan ta mindre kapslar som är lättare att svälja. Krilloljan innehåller också antioxidanten astaxantin, som dessutom dubbelagerar som ett naturligt konserveringsmedel.

De livsnödvändiga fleromättade fetterna gör att krilloljan har en positiv påverkan på hjärta, blodkärl, lever och uthållighet. 

Skillnaden ligger främst i framställningen

Det som är gemensamt för fiskolja, torskleverolja och krillolja är att alla utvinns ur fisk och att alla är livsviktiga för vår hälsa och välbefinnande. Skillnaden ligger främst i hur oljan framställs. Medan fiskoljan utvinns genom kokning, pressning och centrifugering av fiskköttet utvinns torskleveroljan ur levern ur fiskens lever. Krilloljan, å a dra sidan, framställs kort efter fångst redan på fiskefartyget.

Fiskolja och krillolja innehåller omega-3-fettsyrorna EPA och DHA som har stor betydelse för att vår hjärna och hjärta ska fungera normalt. Torskleverolja har en mindre mängd omega-3, men är rik på A-vitamin som är bra för hud, syn och slemhinnor samt D-vitamin som hjälper till med kalkbalansen i tänder och skelett. Det som gör krilloljan unik är att den innehåller astaxantin – en naturlig antioxidant och konserveringsämne som förhindrar krilloljan från att härskna.

Läs också: Omega-3: Immunförsvarets stöttepelare

Risker vid överdosering

Många av de nyttiga ämnena i oljorna får vi i oss via fisken vi äter, men ibland finns det behov av att ta kosttillskott. Det är då överdosering kan inträffa. 

Vår kropp har förmågan att lagra vissa ämnen och använda dem vid bristtillfällen. Därför kan stora mängder av annars nyttiga ämnen skada allvarligt vår kropp och leda till långvariga besvär. 

Torskleverolja är en av källorna som innehåller mest ren A-vitamin. I större mängder kan den ge fosterskador hos gravida samt orsaka frakturer hos kvinnor efter klimakteriet.

Av Elsa Larsson

bra fetteromega-3