Sexexperter påstår ofta att rutin och det välbekanta är lite av en broms för kärlekslivet. När vi levt länge med samma partner kan allt kännas som att det går i välbekanta spår alltför ofta och lusten ebbar ut. 
Eller så finns inte tiden. Har ni barn kanske arbete, träningar, och skutsningar till allt möjligt äter upp utrymmet för återhämtning och lust. 

Fakta om sexlust i Sverige 

Enligt Folkhälsomyndigheten känner sig 37 procent av kvinnorna för trötta för sex och 17 procent av männen. 

21 procent av kvinnorna, mot 8 procent av männen säger att lusten saknas, 

25 procent av svenskarna har sex en gång varannan månad eller mindre. 15 procent har sex 2-3 gånger i månader och 13 procent har sex en gång i veckan.

Tips för att boosta kärlekslivet 

Känner du igen dig kan det vara dags att göra något nytt. Här är tipsen som kan ha effekt på en gång. Ett aktivit sexliv är en blandning av att biokemin och hormonerna stämmer och att de yttre förutsättningarna finns. 

1. Prata

Det löser ingenting att gå och fundera för dig själv över varför ni inte har sex längre. Prata med din partner och se hur hen jänner. Överrtumpla inte din partner med sexprat utan bestäm en tid som passar båda. Ta en promenad eller sätt er ostört ner. Försök lägga bort alla anklagelser och agendor med samtalet och lyssna verkligen på varandra.

Läs också: Aldrig mer bråk – med smidig kommunikation

2. Öka blodflödet 

Att blodcirkulation har med sex att göra kommer säkert inte som någon överraskning. Men har du tänkt på att öka din blodcirkulation för att njuta mer av sex? Arginin är en aminosyra som ger mer kväveoxid vilket i sin tur ökar blodflödet till könsorganen hos både kvinnor och män. 

3. Gör din partners hushållssysslor

Jämställda par har mer action i sängkammaren. Kopiera det genom att ta hand om tvätt, disk, dammsugning eller vad som nu vanligtvis är din partners jobb hemma. 

Men gör det utan baktanke, det blir inte bra om någon förväntar sig en betalning i form av sex. Se det som något romantiskt som ska göra din partner glad.

4. Lägg bort mobilen

Vad kan störa lusten mer än den ständiga närvaron av en skärm? Bestäm en kväll när ni lägger bort alla tekniska prylar och umgås i skenet av steatrinljus. Det behöver inte leda till sex, vad som än händer har ni åtiminstone fått mer tid tillsammans och känner er förmodligen närmare varandra.

5. Tänk på testosteron

Vi är med om många hormonsvängningar under livet och dessa kan påverka sexlusten. Graviditet, förklimakterie och menopaus kan alla ställa till det. Även män går igenom en minskning av sitt främsta könshormon testosteron vilket kan sänka deras sexlust. Kvinnor behöver också testosteron för sin lust, något som tyvärr inte pratas så mycket om. Här är några ämnen som natutligt kan höja testosteron:

  • tribulus terrestis
  • ingefära
  • zink
  • maca
  • ginseng
  • rosenrot

Läs också: Naturliga sätt att må bra under klimakteriet

6. Dela en fantasi

Att prata om vad ni skulle göra om ni hade sex kan vara en katalysator. Känns det jobbigt, börja försiktigt. Det kan vara lättare att skicka ett mess med dina tankar, samtidigt är det svårare att reda ut eventuella missförstånd. 

7. Superfoods som boostar lusten naturligt 

Kakao och maca härstammar båda från Sydamerika där de traditionellt använts för att frömja kärlekslivet. Kakao har positiva effekter på blodcirkulationen och våra signalsubstanser. Båda är viktiga för lusten. En studie som undersökte sexlusten hos kvinnor som åt choklad fann att det kunde öka lusten, men bara hos yngre kvinnor. 

Maca- också känd som peruansk ginseng, kan balansera hormoner och ge mer energi. En studie som gått igenom forskning kring sexlust och maca konstaterar att det kan förbättra fertilitet och öka sexlust.

Naturliga sätt att förbättra kärlekslivet 

Megafood Zink – Zink i whole food-form med mycket hög biotillgänglighet och innehåller alla nödvändiga ko-faktorer för optimalt upptag.

BioCare Male Multinutrient Avancerad multivitamin med hög styrka för mäns hälsa, energi och testosteronnivåer. Kliniskt effektiv – stöder energi, testosteronnivåer, kardiovaskulär hälsa och fertilitet

Bättre Hälsa TestOxTestox innehåller en mängd potenta ingredienser som är speciellt inriktade för prestationen. Testox har med goda resultat används av både män och kvinnor.

Bättre Hälsa ArgininRen arginin 1,5 gram per dos. Arginin kan förbättra kväveoxidproduktionen, något som är viktigt för sexuell funktion.

kakaokärleklustmacasexsexlusttestosteron