Som tur är kan du förebygga stressrelaterade problem, bara genom att byta ut dåliga vanor mot goda. I den här artikeln presenterar vi några enkla tips på hur du kan lära dig hantera stress och oro i vardagen. 

1. Ät hälsosamt

Det är känt sedan länge att maten vi äter påverkar hur vi mår, både fysiskt och psykiskt. När du är stressad ökar till exempel suget efter söt och fet mat, vilket helt enkelt beror på att kroppen vill ha snabb energi. Men effekten är kortvarig och på sikt kan denna typ av kost öka risken för både övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. 

Genom att äta näringsrik mat kan du bygga ett naturligt skydd mot skadlig stress och andra påfrestningar. Ät mer fet fisk, grönsaker, frukt, fullkornsprodukter, baljväxter, nötter och ägg. 

Läs också: 3 Saker som händer med huden när du stressar!

2. Rör dig mer

Vår moderna livsstil innebär mycket stillasittande – på kontoret, i skolan eller hemma med telefonen. Överdrivet stillasittande är en stor hälsofara som bland annat kan öka risken för diabetes, fetma och hjärt-kärlsjukdomar. 

Det räcker med att röra dig en halvtimme om dagen för att se en tydlig förbättring av din hälsa. I takt med att blodcirkulationen ökar kan cellerna ta upp mer syre, vilket gör det lättare för kroppen att ta hand om förhöjda stresshormoner som adrenalin och kortisol. Kom ihåg att varje steg räknas! 

3. Undvik alkohol och rökning

Att sluta röka kan kännas som en nästintill omöjlig uppgift för många, men det är värt att försöka. Nikotin och alkohol kan verka lugnande för stunden, men ökar bara problemen på sikt. Det ökar dessutom risken för en rad allvarliga sjukdomar samtidigt som det gör att du åldras snabbare.

4. Hitta tid för avkoppling och nöje

Att hitta en hobby är ett effektivt sätt att klara av stress och oro. Det kommer öka din motståndskraft mot stress och samtidigt stärka din självkänsla. Varje dag bör du göra något som ger dig glädje – ring en god vän, lyssna på din favoritmusik eller pyssla i trädgården.

5. Acceptera det du inte kan förändra

Försök inte att kontrollera det som du inte kan påverka. Istället för att bli arg och frustrerad, koncentrera dig på det du kan faktiskt styra – hur du reagerar. 

Redan 1888 (”Idolernas skymning”) skrev Fredrich Nietzsche den berömda frasen: ”Det som inte dödar mig gör mig starkare”. Se på dina svårigheter som möjligheter till utveckling. 

Lär dig också att förlåta – världen och människorna är långt ifrån perfekta. Släpp gammal ilska, acceptera situationer (eller personer) som de är och fokusera på det som gör dig lycklig.

Läs också: Stressad? Så hittar du lugnet

6. Lär dig att säga nej

Ta inte på dig extra uppgifter om du vet att de påverkar ditt mående och kan orsaka onödig stress. Lär dig istället att säga nej för din egen skull, både privat och på jobbet.

Det kan också vara bra att planera din dag för att optimera ditt arbete. Ta tag i det viktigaste i början av dagen när du är mer produktiv. Och glöm inte att ta pauser!

7. Anpassa dig till stressen

Det är tyvärr svårt att helt undvika stress idag. Men genom att försöka hitta något positivt i varje negativ situation kan du åtminstone lära dig att hantera stressen och få en trevligare upplevelse.

Istället för att bli arg på ännu en trafikkö på morgonen kan du se det som ett tillfälle att lyssna på din favoritmusik eller att njuta av tystnaden.

Se på varje situation i ett helhetsperspektiv. Fråga dig själv hur viktigt det kommer att vara i det långa loppet. Kommer det att spela någon roll om en vecka eller en månad? Är det då värt att oroa sig och stressa över just nu? Om svaren är nej, fokusera din energi någon annanstans. 

Av Elsa Larsson

livsstilstress