Att hålla huden återfuktad och skydda den mot solens skadliga strålar är bra. Men utöver det finns det en annan viktig sak du kan göra för din hud – nämligen att ta kollagentillskott. 

Kollagenproduktionen minskar med åldern

Kollagen är ett fiberprotein som brukar liknas vid kroppens egna lim. Det är kollagenet som bidrar med struktur och elasticitet i olika kroppsvävnader, exempelvis i huden och skelettet. Faktum är att huden består av ungefär 70 procent kollagen!

Vår kropp tillverkar och bryter ner kollagen naturligt och produktionen är som störst när vi är barn. Men i takt med att vi blir äldre avtar kollagenproduktionen gradvis, vilket gör att huden blir mindre fast och att våra leder blir stelare. Man brukar säga att produktionen börjar stanna av i 20-årsåldern för att sedan sjunka med 1 procent varje år.

Kollagenets olika beståndsdelar

Kollagen är uppbyggd av ett flertal aminosyror som alla har olika egenskaper: 

 • Glycin. Glycin är antiinflammatoriskt och hjälper bland annat till att bygga upp celler i bland annat hud, hår och naglar. Den har också en viktig inverkan på minnet och vår sömn.
 • Glutamin. Glutamin hjälper våra muskler att återhämta och reparera sig efter träning, men kan också minska sötsuget.  
 • Prolin. Viktig för muskelfunktionen, immunförsvaret och ämnesomsättningen.
 • Alanin. Hjälper till att förse både hjärna och muskler med energi samtidigt som det har en muskelavslappnande effekt.
 • Arginin. Stöttar immunförsvaret, skyndar på sårläkning och reglerar utsöndringen av olika hormoner.
 • Aparagin. Hjälper till att bygga proteiner och stöttar produktionen av glykogen. 

Läs också: Vad är kollagen och vilka funktioner har det i din kropp?

Kollagentillskott kan öka den naturliga produktionen 

Regelbunden återfuktning, en bra kost och solskydd hjälpa till att hålla igång den naturliga kollagenproduktionen. Ett annat bra sätt är att komplettera din kost med kollagentillskott. 

Medan många forskare är kritiska till hudvårdsprodukter innehållande kollagen finns det studier som visar att hydrolyserat kollagen, alltså de små beståndsdelar kollagenet bryts ner till, faktiskt kan trigga igång kroppens naturliga kollagenproduktion. Det kan i sin tur hjälpa huden att hålla sig fastare längre, även om det förstås inte stoppar åldrandet helt. 

Kollagen finns även naturligt i vissa livsmedel, framför allt animaliska produkter som fisk, kyckling och nötkött, framför allt i inälvsmat, skin och brosk. Några bra vegetabiliska källor är spenat, kål och broccoli. 

För dig som av olika anledningar inte äter dessa livsmedel kan ett kollagentillskott vara ett bra alternativ, exempelvis från Silicea. Siliceas drickbara kollagentillskott innehåller två olika sorters kollagen, kisel och även hyaluronsyra.

Läs också: Quiz – Hur mycket kan du om kollagen?

Viktigt med C-vitamin 

Något som ofta glöms bort när man talar om kollagenproduktion är vitamin C. Utan vitamin C är det nämligen inte möjligt för kroppen att tillverka kollagen, då vitaminet hjälper till att binda samman kollagenfibrer

Utöver det är C-vitamin en kraftfull antioxidant som hjälper till att skydda kroppen mot oxidativ stress, något som kan göra att kollagenproduktionen avtar i förtid. Det kan dessutom inte tillverkas naturligt i kroppen och därför är det viktigt att vi får i oss vitaminet via kosten. 

7 snabba fördelar med att ta kollagentillskott

Låt oss avsluta med några potentiella fördelar med att ta tillskott med kollagen dagligen:

 1. Förbättrar hudens elasticitet
 2. Minskar ledsmärta
 3. Förebygger benförlust
 4. Ökad muskelmassa
 5. Minskad risk för hjärtsjukdomar
 6. Kan förebyggande läckande tarm
 7. Kan dämpa sötsug och underlätta viktnedgång

Av Elsa Larsson

hudenhudenshälsakollagenläckande tarmledsmärta