Stort sug när Green Beauty Day anordnades i helgen

I Münchenbryggeriets Mälarsal samlades i helgen några av de mer kända namnen inom så kallat grön skönhet. Trots strålade solsken trängdes besökarna runt utställarnas bord och föreläsningar om make-up och höstens hårtrender lockade en förhållandevis stor skara besökare, särskilt med tanke på att många nog gärna ville vara ute och njuta av det vackra höstvädret. Men suget tycktes stort när Green Beauty Day anordnades för sjätte gången, en siffra som hade varit högre om det inte varit för åren med pandemin då flera evenemang frös inne.

Bland utställarna syntes Rosenserien som stolt visade upp sin nya citrusdoftande deo, Maria Åkerberg, Neal’s yard remedies och Esse skincare. Där fanns även mindre men minst lika trägna aktörer som Me Anima och makeup-märket Zuii organic. Inom hårvård utmärkte sig Bruns på produktsidan och frisörkedjan Green Heads som var de som visade upp hårtrender samt gav färg- och stylingtips som en programpunkt. Layers, lockar och mullet (läs hockeyfrilla) är det som gäller, gärna i kopparröd ton från växtriket.

Sminktips med erkänd make-upartist

En annan välbesökt programpunkt var sminktips med den internationellt erkända make-upartisten Linda Öhrström som la makeup på en modell på scenen, medan arrangören själv, Hanna Sjöström, grundare av webbshoppen Naturligt Snygg kommenterade och guidade åhörarna så ingen skulle missa något.

Make-upartist Linda Öhrström (till höger) med sin modell.

Läs också: Varför du ska välja ekologiskt smink

Nykomlingar på produktsidan

Bland nykomlingarna på produktsidan väckte lermasken från Ester by Sweden mångas nyfikenhet, skapad av Amanda Berglund vars intresse för hudvård tog fart när hon studerade miljövård i Uppsala. Masken som tillverkas i anrika Föllinge i Jämtland är baserad på lera och svenska växtoljor och ska förutom att den är rengörande även ha en svalkande effekt. En annan nykomling var det polska hudvårdsmärket mokann.

Lermask från Ester by Sweden

Weleda månar om biologisk mångfald

Nestorn i gemet, Weleda grundat 1920 i Schweiz, visade att gammal är äldst när den svenska VDn Anders Tengelin redogjorde för företagets historia och policy när det kommer till hållbarhet. Bland annat fick vi lära oss att namnet Weleda kommer från den keltiska mytologin och betyder något i stil med klok kvinna eller häxa med förmåga att se in i framtiden. Grundaren var också kvinna för övrigt, även där låg företaget långt före sin tid. På Weleda månar man om den biologiska mångfalden och använder sig av biodynamiska odlingsmetoder för de ingredienser som inte plockas i det vilda. 

Dagen inleddes för den som var på plats när det öppnade, med en möjlighet att testa ansiktsyoga och avslutades för den som hängde kvar till slutet med en föreläsning om hur man fixar ”glow” med hjälp av ansiktsoljor.

Läs också: Stora oljeguiden – Allt om jojobaolja

Ny dom gynnar konsumenten

En förhållandevis ny dom i Patent- och marknadsdomstolen begränsar vilka påståenden man får göra om ekologisk kosmetik, något bland annat tidningen Råd & Rön rapporterat om. Syftet är att minska risken för ”green washing”  Fortsättningsvis måste företagen bli bättre på att förklara vad det innebär när de skriver att en vara är ekologisk. En branschrepresentant som vi talade med på mässan tog det hela med ro. Förhoppningen är att domen ska gynna konsumenten även om den medför att vissa producenter kan behöva se över sin marknadsföring. 

Av Nina Törmark för Ekoappen

Källa: https://www.radron.se/vardagskunskap/ekologisk-hudvard-maste-forklaras/

Green Beauty dayhudvårdhudvårdsprodukterNaturlig hårvårdNaturliga ingredienser