Sminka på och sminka av. Tvätta och smörja. Flera gånger per dag använder vi kemikalier i våra badrum. Kanske vill vi inte tänka på det som kemikaler, innehållet i burken med det trevliga utseendet. Men det är precis vad det är och huden samt våra vattendrag är känsliga för de ämnen som finns i våra produkter. Att få ett grönare badrum är inte svårt. Vi visar hur!

Skippa luftfräschare

Dessa kan bland annat innehålla perfluorerade karboxylater (PFCA) något som enligt Naturvårdsverket har stor påverkan på hälsa och miljö. Vill du att badrummet ska ha en fräschare doft är dina bästa val en brännare av ekologisk essentiell olja eller ett doftljus med naturliga ingredienser.

Läs också: Gröna rum: Så kemikaliebantar du köket

Håll koll på innehållsförteckningen

Tyvärr har det i våra hudvårdsprodukter smugit sig in några som har konstaterade negativa effekter på människa och natur. Här är några att hålla utkik efter i innehållsförteckningen till skönhets- och hygienprodukter: toulen (nagellack), formaldehyd (nagellack) talk (babypuder), dietyl ftalater (parfymer och krämer), sulfater (shampoo), parabener (vanligast är butylparaben, metylparaben, and propylparaben – dessa hittar du i allt från smink till krämer). Även kemikalier i skolkräm, syntetiska doftämnen och färger kan påverka hälsa och miljö.

Se över dina mensskydd

Några av våra vanligaste mensskydd som tamponger och bindor kan innehålla dioxiner och glyfosat (ett bekämpningsmedel). De kan också vara gjorda av plast eller innehålla tillsatser. Genom att välja ekologiska skydd eller exempelvis en menskopp av hållbart och naturvänligt material kan du undvika att få dessa ämnen in i kroppen.

Läs också: 5 förändringar för hållbara badrumsprodukter

Byt tandkräm

Många tandkrämer innehåller triklosan som är antibakteriellt. Det låter kanske bra men munnen har en bakterieflora som du bör lämna ifred. Det inte bara de elakartade bakterierna som slås ut av antibiotika utan även de som är nyttiga för oss. SLS eller sodium laureth sulphate gör att tandkrämen löddrar men ämnet kan irritera luftvägarna. En naturlig tandkräm kanske löddrar mindre men det kan spara dig och naturen skadliga tillsatser.

Välj oblekt toapapper

När toalettpapper bleks används ibland ämnen som inte är bra för naturen. Låt färgen på pappersmassan synas eller välj en skonsam blekning.

Städa badrummet med naturliga medel

Att städa i badrummet känns inte alltid så fräscht och du kanske är frestad att ta till starka ämnen. Men starkare är inte bättre. Miljövänliga alternativ finns bland städprodukterna i hyllan. Det går även bra att städa kakelfogar, toaletter och handfat med ättika och vinäger. Använd dock inte ättika om du har natursten som marmor eller granit i badrummet eftersom syran kan fräta stenen.

Av Katarina Fornander

badrum