Om du inte vill lägga ned allt för mycket pengar på en ansiktsbehandling på salong kan du faktiskt enkelt göra en egen behandling i tryggheten av ditt eget hem. I den här artikeln går vi igenom hur du kan göra en enkel, men härlig DIY-ansiktsbehandling hemma i 6 enkla steg!

Steg 1: Rengöring 

För att få ut så mycket som möjligt av varje steg är det viktigt att börja med ett rent ansikte. Har du smink på dig ska det först tas bort, antingen med en rengöringslotion eller en olja. För att sedan rengöra en extra gång använder du exempelvis en skummande gel eller en ansiktsrengöring som tar bort alla rester.

DIY sminkborttagning: Kokosolja är en effektiv, men skonsam sminkborttagare. Du behöver värma upp en klick kokosolja i dina händer som du sedan smörjer ansiktet med. Oljan löser effektivt upp sminket och när du känner dig nöjd sköljer du bara av ansiktet med ljummet vatten och torkar bort oljan.  

Steg 2: Exfoliera

Genom att exfoliera huden tar du bort döda hudceller och gör huden redo för nästa steg. Det finns olika typer av exfoliering, både fysiska och kemiska. Fysiska kan vara ansiktsskrubb och kemiska kan exempelvis vara syror. Man kan även kombinera båda. 

DIY ansiktspeeling: Blanda 1 ½ tesked honung med 1 kryddmått bikarbonat direkt i handen och applicera sedan på fuktig hud. Massera med lätta rörelser, tillsätt lite vatten under tiden och undvik området runt ögonen. Skölj sedan av med ljummet vatten. 

Steg 3: Ånga

Med hjälp av ånga kan du ta din hudvårdsrutin till nästa nivå. Med hjälp av ånga kan du nämligen rengöra huden på djupet. Ångan värmer upp hudens inre temperatur som bidrar till att vidga porerna och gör det lättare att bli av med orenheter. Det hjälper även till att lösa upp talg i huden som annars skulle blivit finnar. 

Det enklaste sättet att ge ansiktet ett ångbad är att koka upp vatten och sedan hälla det i en bunke. Ta fram en handduk och håll huvudet över det varma vattnet samtidigt som du lägger handduken på bakhuvudet för att stänga in ångan och få bäst effekt. Vill du ha ännu mer spakänsla kan du testa att addera några droppar eterisk olja i vattnet. 

Steg 4: Lägg en ansiktsmask

Efter att porerna har öppnats efter ett ångbad är det utmärkt att lägga en behandlande ansiktsmask. Hitta din favorit eller gör en egen med honung. Honung mjukgör och rengör på djupet samtidigt som det även verkar läkande. Låt honungen sitta på i 15 minuter och skölj sedan med ljummet vatten. 

Steg 5: Behandla och återfukta 

Beroende på vad du har för typ av hud kan du i detta steg välja vad du vill behandla din hud med. Serum är bra för specifika problem som exempelvis rynkor eller pigmenteringar. Efter serum gillar huden att bli återfuktad, exempelvis med din favoritkräm, för att låsa in serumet som du just lagt på. 

Steg 6: Massera

Avsluta hela din ansiktsbehandling med lite avkopplande massage. Det känns inte bara bra och är avslappnande, utan kan också hjälpa till att förbättra cirkulationen, lindra muskelspänningar, pigga upp och ge ansiktet mer lyster. 

Massera i mjuka rörelser från mitten av ansiktet och ut mot öron, hals och hårfäste. Undvik att massera in mot mitten för att undvika att pressa in slaggprodukter mot näsan. Genom att massera utåt transporteras slaggprodukter via lymfsystemet till naturlig utrensning. Du kan välja att använda fingrarna men det finns även olika redskap att använda sig av, exempelvis rollers, gua sha och koppor.  

Av Elsa Larsson

hudenhudvårdhudvårdsrutin