Passa på att köpa hem extra mycket rödbetor nu när det är säsong och läs nedan om några av hälsofördelarna hos dessa vackra rotfruker. Du kan också få i dig nyttigheterna från rödbetor via juice, rödbetspulver eller kosttillskott.

Minskar risken för hjärtsjukdom

Rödbetor kan hjälpa till att sänka blodtrycket genom att nitratinnehållet i rödbetor omvandlas till kväveoxid, vilket hjälper till att förbättra blodflödet. En studie från 2023 visade att ett intag av en låg till medium dos av nitriter i form av rödbetsjuice i 13 veckor hade en positiv effekt på blodtryck och övervikt hos äldre överviktiga personer. Rödbetan innehåller också mycket alkaloider och folsyra som tillsammans bidrar till att sänka kroppens homocysteinnivå, vilket minskar risken för hjärtsjukdom.

Sänker blodsockret

Rödbetor innehåller vattenlösliga fibrer och polyfenoler som kan hjälpa till att reglera blodsockernivåerna och förhindra blodsockersvängningar.

Läs också: 4 skäl till att rödbetan förbättrar din uthållighet och prestation vid träning

Ökar nivåerna av goda bakterier i tarmen

Rödbetor är också bra för och magen. De kan hjälpa till att minska risken för magproblem som magsår, förstoppning och inflammerade tarmfickor. Eftersom rödbetor är rika på kostfiber så kan de förbättra matsmältningen och förhindra förstoppning. Dessutom har forskning visat att rödbetor kan hjälpa till att öka nivåerna av de goda bakterierna i tarmen, vilket kan bidra till att förbättra tarmhälsan och minska risken för tarmrelaterade sjukdomar.

Stöttar levern

Kostfibrerna i rödbetor kan också hjälpa till att eliminera gifter från kroppen och avlastar då levern. Rödbetor innehåller dessutom antioxidanter som kallas betalainer som ger dem dess röda färg. Dessa har visat sig skydda levercellerna mot skador. Forskning har också visat att rödbetor kan bidra till att minska inflammationen i levern, vilket är extra bra för personer med leverrelaterade sjukdomar som hepatit eller fettlever.

Läs också: 9 livsmedel som ökar hemoglobinet

Många användningsområden i mat

Rödbetor är en mångsidig grönsak som kan användas på många olika sätt i köket. De kan tillagas på många olika sätt, till exempel genom att rostas, kokas eller grillas. De passar bra i sallader, soppor, grytor och tillbehör. Rödbetor kan också användas som ett naturligt färgämne i matlagning, till exempel genom att tillsätta rödbetssaft till en sås eller en kakdeg. Nedan får du ett recept på rödbetssoppa. Om du vill göra det extra enkelt för dig kan du strimla grönsakerna i matberedare.

Rödbetssoppa

  • 450 g rödbetor
  • 2 stora morötter
  • 2 gula lökar
  • 1 msk olivolja eller ghee
  • 300 g vitkål
  • 15 dl ekologisk grönsaksbuljong
  • saften från en 1/2 citron
  • salt från berg eller hav
  • svartpeppar
  • Grekisk yoghurt

Gör så här

Skala och skär morötter och lök i fina strimlor. Stek i olja i en stor kastrull. Lägg sedan i fint skurna rödbetor. Spara gärna en att lägga ner i slutet av koktiden för att få en djupare röd färg på soppan. Stek i ca 5 minuter och var noga med att röra om då och så det inte bränns. Strimla vitkålen och lägg ned i kastrullen. Tillsätt buljongen. Värm den gärna ordentligt så att den inte kyler ner soppan. Låt grytan puttra under lock i ca 25 minuter. Salta och peppra efter smak.

Servera gärna soppan med en klick grekisk yoghurt.

Av Johanna Stala von Schewen

Levernmaghälsarecept med rödbetorrödbetor