Kallas ofta för superfood

Hampa är en växt som på latin heter Cannabis Sativa L. Trots att hampan är besläktad med cannabis ska de två växterna inte förväxlas. Hampan innehåller nämligen extremt låga mängder av den sinnesförändrade ingrediensen tetrahydrocannabinol (TCH). Med mindre än 0,02 procent TCH ger hampan inte några hallucinationer. Sedan 2003 kan hampaväxten odlas lagligt i Sverige.

Hampan har många hälsofrämjande egenskaper och har används som medicin i tusentals år. Dess frön kallas ibland för superfoods tack vare dess rika näringsinnehåll och egenskaper. De små bruna fröna är fulla av protein, fibrer, nyttiga fetter, aminosyror, vitaminer och mineraler. Hampafrön innehåller även antioxidanter som anses vara bra för hjärtat, huden och lederna. 

En studie från 2018 visar dessutom att hampafrön har antiinflammatoriska egenskaper som skyddar hjärnan och nervsystemet och stärker immunförsvaret. 

Läs också: Hållbar utveckling – vad är det?

Utmärkt för kläder

Hampa har länge använts inom textilindustrin, inte minst i Sverige. Detta eftersom växten dels tål kallare klimat samtidigt som den inte kräver några bekämpningsmedel. 

Det var länge förbjudet att odla hampa, även för textilier, men sedan godkännandet 2003 har efterfrågan för kläder av närproducerad och miljövänlig hampa ökat ordentligt.

Tack vare dess antibakteriella egenskaper och goda hållbarhet är hampa ett mycket populärt material för tillverkning av kläder och andra textilier. Kläder som är producerade av hampa har dessutom en god andningsförmåga, vilket gör att de passar både på sommaren och på vintern. 

Oljan sägs lindra smärta och åkommor

De senaste åren har det debatterats flitigt om CBD-olja, det vill säga oljan från hampaväxten. Oljan extraheras från växtens frön, blad och blommor och har ett brett användningsområde, men det saknas fortfarande forskning för att bevisa många av dess påstådda effekter.

CBD-oljan anses bland annat kunna lindra migrän, ångest och hudbesvär. De senaste åren har det även blivit en populär alternativmedicin för cancerpatienter, men det finns ännu inga vetenskapliga bevis för dess effektivitet.  

Oljan kan även strykas på huden för att lindra smärta och har dessutom påvisad effekt mot akne, blemmor och psoriasis. Detta har gjort CBD-olja till en populär ingrediens i många hudvårdsprodukter. 

Enligt svenska Läkemedelsverket klassas CBD-oljor innehållande THC som narkotika och därför är de olagliga i Sverige. Om du köper CBD-olja från en utländsk webbutik måste du alltså försäkra dig om att den är helt fri från THC. 

På Läkemedelsverkets hemsida kan vi läsa att det pågår seriös medicinsk forskning om CBD. Hittills finns det dock bara ett godkänt hälsopåstående för oljas effekt som tilläggsbehandling mot vissa former av epilepsi samt mot muskelspasmer vid multipel skleros. I Sverige finns det bara två godkända läkemedel med CBD.

Läs också: Så blir du hållbar med stil

Rikt på protein och omega-3

Hampaväxten har i flera årtusenden varit en viktig del av kosten. De näringsrika hampafröet är rikt på protein och omega-3 och därmed ett näringsrikt livsmedel, dels för oss människor, men också för fåglar och andra djur. En studie från 2008 visar dessutom att hampafrön är lättare för människokroppen att bryta ned än sojaprotein (SPI). 

Idag används hampa i många olika livsmedelsprodukter, exempelvis gröt, bröd, yoghurt och mjölk. Livsmedel innehållande hampa säljs dock främst i hälsokostbutiker. 

Tillskott med hampa har blivit populärt även för husdjur. De essentiella fettsyrorna som finns i hampan ger husdjuren ett bättre immunförsvar och en mer glänsande päls.

Sammanfattning

Hampa har länge varit en viktig jordbruksprodukt med ett mycket brett användningsområde. Tack vare dess hälsofrämjande egenskaper är det en viktig komponent i livsmedel såväl som i medicin. Dess antibakteriella och slitstarka egenskaper gör att den även är populär inom textilindustrin, inte minst i kallare klimat. 

Av redaktionen

CBDhampakläder