En åldrande hjärna producerar färre neuroner jämfört med en ung hjärna. Och när antalet neuroner blir färre saktar hjärnverksamheten ner eftersom den helt enkelt inte klarar av att hantera det snabba utbytet av impulser.
Forskare vid Queensland Brain Institute (QBI) i Australien har nu lyckats vända denna process och istället stimulerat tillväxten av neuroner, vilket i sin tur saktar ner hjärnans åldrande. Hur? Genom tillskott av selen, ett viktigt mikronäringsämne som finns i vår kost.
Läs också: Selen skyddar oss – men vi får fortfarande i oss för lite
Stimulerar tillväxten av neuroner
Tidigare studier visar att nivåerna av selenoprotein P, ett protein som hjälper till att transportera selen i blodet, förhöjdes av fysisk aktivitet.
I närmare två decennier har det varit allmänt känt att träning stimulerar neurontillväxten i hjärnan, även om man egentligen inte förstått varför. Därför ville det australiensiska teamet av forskare undersöka om selen hade samma föryngrande effekt på hjärnan, och det visade sig att så var fallet.
När de gav selentillskott till möss ökade produktionen av neuroner i deras hjärnor, vilket har en föryngrande effekt på hjärnan.
Kan återställa skada av stroke
QBI-forskarna testade även om selen hade någon effekt på den kognitiva kapaciteten bland möss som hade drabbats av en stroke. Även i det här fallet hade selen förmågan att återställa hjärnans funktion.
Unga och friska möss är normalt sett mycket bra på att lära sig och memorera. En stroke påverkar dock deras förmågan att utföra dessa uppgifter. Ändå lyckades forskarna återställa de strokedrabbade mössens inlärningsförmåga och minnesfunktion.
Ökar hoppet för individer som inte kan träna
Än så länge har forskningen enbart utförts på möss. Trots det tror det australiensiska forskarteamet att deras studier kan öppna upp helt nya sätt att öka den kognitiva funktionen hos individer som inte har möjlighet att träna på grund av exempelvis dålig hälsa eller hög ålder.
Selen är inte bara viktigt för hjärnans funktion, utan även för hjärthälsan och det allmänna välmåendet. Detta visade bland annat KiSel-10-studien som publicerades 2013 i International Journal of Cardiology.
I denna studie hade äldre personer som tog selenjäst av typen SelenoPrecise tillsammans med koenzym Q10-kapslar 54 procent färre risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar.
Läs också: Ekologiskt jordbruk kan leda till selenbrist
Kort om selen
Selen är ett mineral som vi får från olika typer av livsmedel, exempelvis fullkornsprodukter, skaldjur, inälvsmat och nötter.
Kroppen behöver selen för att producera selenoproteiner som stöttar en rad olika kroppsfunktioner, exempelvis immunförsvaret, nagel- och hårväxten, fertiliteten, energiomsättningen och cellproduktionen.
Det genomsnittliga selenintaget i Europa idag är tyvärr relativt lågt, vilket har att göra med de näringsfattiga jordbruksmarkerna.
Vad är selenoprotein P?
I vår kropp finns ett flertal selenoproteiner som har olika uppgifter. En av dem heter selenoprotein P och är det protein som har högst selenhalt. Det är därför den ofta används som ett mått på kroppens selenstatus.
Selenoprotein P transporterar selen från levern till olika vävnader i hela kroppen, inklusive hjärnan. Proteinet är faktiskt avgörande för selentillförseln till hjärnan eftersom det har förmågan att penetrera blod-hjärnbarriären som skyddar hjärnvävnaden. På så sätt kan den effektivt skydda hjärnan mot gifter och andra skadliga ämnen i blodomloppet.
Av redaktionen