Den som är medveten och närvarande i nuet lever mer hållbart, menar Harnet Ogbazghi en av grundarna till podcasten Effortless Living.

Hon ser att fler och fler blir medvetna, tar hand om varandra och jordklotet.

Det är positivt att fler är medvetna för om vi vill leva hållbart på riktigt och inte gör det bara för att vi känner skuld eller för att det är en trend, då kommer det hålla, fortsätter hon.

Fokusera på det positiva

På sin hemsida och i sin podcast pratar djupdyker Harnet och Jaana i attraktionslagen – det vill säga: Det du fokuserar på får du mer av. Därför tycker de att det är så viktigt att vi lyfter fram allt bra vi redan gör för att leva mer hållbart.

Tänk vad mycket vi redan gått framåt! Fler kör elbilar, vi minskar användningen av plast och tänker på hur de konsumerar. Prata om hållbarhet på ett positivt sätt med vänner och familj, säger Jaana Suorsa.

Läs också: Zero waste i köket – så lyckas du

Från det lilla till det stora

Hållbarhet kan ibland kännas som någonting som händer ”där borta” men grundarna till Effortless Living vill att vi ska ta tillbaka makten att påverka till oss själva.

Den som lever medvetet har en påverkan på andra, deras exempel sprider ringar på vattnet. Påverkansfaktorn är stor även för individen och vi har makt som konsumenter, säger Jaana.

Harnet fyller i:

Hållbarhet kan kännas för stort att greppa men se hur mycket du faktiskt gör. Gör du 3 av saker för hållbarhet som du skulle vilja göra idag, gratulera dig själv och satsa på att göra 4 när du kan.

Hållbara även som människor

När vi tar hand om oss själva ger vi också mer omsorg till de runtomkring oss och till vår planet, det är Harnet och Jaana övertygade om.

Vi behöver bli hållbara också som människor. Se till hur vi ska ha ett rikt liv med livskvalitet – inte ett där vi bedövar oss med konsumtion, säger Harnet.

Läs också: Gröna rum – skapa ett giftfritt sovrum

Harnet och Jaanas tre tips för mer hållbarhet

  • Sakta ner. Då tar vi bättre beslut och valen blir mer hållbara.
  • Var stolt över dina hållbara handlingar. Fråga dig: Vad gör jag redan idag? Vad gör vi som familj? Klappa dig själv på axeln och håll igång det positiva. 
  • Bli en hållbar människa. Vad gör du för att du själv ska må bra och vara lycklig? Tar vi hand om oss själva tar vi bättre hand om vår omgivning.

Av Katarina Fornander