Solens strålar gör oss gott. De hjälper oss att bilda D-vitamin som minskar risken för osteoporos och stärker vårt immunförsvar. Solen får också blodkärlen att slappna av, minskar blodtrycket och belastningen av hjärtat och minskar därmed risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men det finns också risk för att för mycket av det goda kan skada vår hud och nu på våren är det extra viktigt att skydda huden. 

Glömmer att smörja sig

Susanna Hartmann-Petersen är hudläkare och träffar varje vecka patienter som har solrelaterade problem med sin hud, varav många hade kunnat undvikas om man hade skyddat sig ordentligt. 

Många glömmer bort att smörja in sig på våren och tänker inte på att solen kan göra skada året runt, andra smörjer in sig för sällan när de är ute och spelar golf eller arbetar i trädgården och glömmer att de svettas bort krämen när de rör på sig, säger Susanna Hartmann-Petersen. 

Läs mer: Hudläkaren om psoriasis – Livsstilen är en viktig del i behandlingen

Fysikaliskt filter bättre

En annan missuppfattning är att det räcker att skydda sig mot enbart solens UVB-strålar. Begreppet solskyddsfaktor säger nämligen enbart något om hur bra krämen skyddar mot UVB. Men det är viktigt att solkrämen man väljer också skyddar mot UVA-strålarna som orsakar rynkor, pigmentskador och soleksem. 

En del personer vill inte använda solkrämer som innehåller så kallade fysikaliska filter eftersom den typen av krämer lägger sig på huden och skapar en skyddande hinna, vilket kan upplevas som obehagligt. Den typen av krämer kan göra en lite vit eller till och med blå när den lägger sig på huden, men faktum är att dessa krämer är mycket bra eftersom de skyddar både mot solens UVA- och UVB-strålar och reflekterar bort strålarna från huden så att de inte tränger in och orsakar skada, säger Susanna Hartmann-Petersen.

Om man vill vara säker på att krämen man använder skyddar mot både UVA och UVB kan man titta efter en UVA-symbol på förpackningen. Om det står UVA i en ring innebär det att produkten innehåller minst en tredjedel UVA-faktor i förhållande till UVB. 

Läs mer: Johanna Bjurström – “Ser fram emot Ekoappens community”

Rensa i skåpet

En annan sak som är viktig att tänka på när man ser över sitt solkrämsapotek är att rensa bort gamla produkter. Särskilt solkrämer som enbart skyddar mot UVB tappar skyddet efter en tid. Man bör också vara försiktig med produkter som innehåller mycket parfym eftersom många reagerar mot parfymer, tipsar Susanna Hartmann-Petersen. 

Hon tycker också att man ska tänka på ”cocktaileffekten” som innebär att olika kemikalier som var för sig inte skadar i små mängder, kan orsaka skada inne i kroppen när de blandas. 

Cocktaileffekten är omöjlig att forska på eftersom alla människor använder olika kombinationer av produkter. Men en princip är att använda produkter från en enda producent, så minskar du troligtvis risken för att de reagerar med varandra på ett sätt som inte är bra, säger Susanna Hartmann-Petersen. 

Undvik skadliga ämnen

De senaste åren har allt fler också blivit oroliga över risken att produkter innehåller hormonstörande ämnen. Enligt Susanna Hartmann-Petersen är det de kemiska filtren som misstänks vara hormonstörande, det vill säga de solkrämer som lätt absorberas av huden och som framförallt skyddar mot UVB. Forskare har hittat många av de filter som finns i solkrämerna i urinen på de människor som använt dem, men exakt hur eller hur mycket de skadar vet inte forskarna. Flera av kemiska solfiltren har dock i djurstudier visat sig vara både hormonstörande och cancerframkallande, säger Susanna Hartmann-Petersen.

Själv är hon försiktig med solen och väljer produkter med omsorg. Jag föredrar naturliga produkter med fysiska solfilter som skyddar brett mot både UVB- och UVA strålar. Just nu är favoriten solkrämen från Dr Sannas. Dessförinnan använde jag produkter från La Roche och Avène som finns på Apoteket. 

FAKTA: 5 solsäkra tips:

  • Använd så naturliga produkter som möjligt i all hudvård så att det inte kommer in så många kemikalier i din kropp. 
  • Välj produkter som har ett så brett skydd som möjligt och som både skyddar mot UVB och UVA.
  • De bästa skydden mot UVA är de fysiska solfiltren – titta efter UVA-symbolen med en ring på förpackningen.
  • Solkräm gör INTE att du kan vara ute i solen hur länge som helst. Komplettera med hatt, kläder och skugga mitt på dagen.
  • Tänk på att solens strålar skadar året runt och att ditt ansikte är exponerat ofta. Därför är det klokt att använda kräm med solskyddsfaktor i ansiktet året runt. 

Av Anna Holmquist

Källa: Hudläkare Susanna Hartmann-Petersen

hudsolsolskydd