Stress, fel leverne med dålig kost och för mycket kemikalier kan påverka huden negativt och kroppen – allt hör ihop. Tarmens funktion och miljö är oerhört viktig för hur huden mår. En överbelastad tarm kan betyda en överbelastad lever och en överbelastad lever kan medföra en överbelastad hud. Då är det viktigt att avlasta kroppen från gifter både från utsidan och insidan. 

Läs också: Johanna Bjurström: Så håller du huden ung och fräsch länge

5 tips för bättre tarmflora

  1. Ät grön mat och massa bär! Juica, så tarmen få vila i perioder. Gör en juice av morot, selleri, spenat (grönkål om du har en tarm som klarar det), broccoli, ingefära och gurkmeja. Mildare juice för magen kan vara rödbetor, äpple, spenat och gurka. Ta bort snabba kolhydrater (ris, pasta och vete) och socker men även mjölk för en bättre miljö i tarmen. 
  2. Tillsätt probiotika och syrade grönsaker. Dessa hjälper tarmen att få en bättre miljö och ökar motoriken i tarmen. Kollagen kan hjälpa att stötta tarmslemhinnan, vilket också bidrar till en bättre miljö i tarmen.
  3. Tillsätt bra fetter (exempelvis avokado, olivolja, hampa och nötter) och drick ca 2 liter vatten om dagen (rör du mycket på dig kan du behöva mer vatten). Rörelse är viktigt för tarmens motorik, så hitta en motionsform som passar dig. 
  4. Tillsätt bra hudvårdsprodukter. Vi har tappat ca 35% av våra bakterier på huden och det är viktigt att bygga upp hudens immunförsvar och barriär och inte använda för starka syror eller liknande som kan förstöra hudens viktiga syramantel och försvar. Vid en nedsatt hud kan bakterier lättare ta sig in och sätta sig på huden och skapa olika hudproblem.
  5. Glöm inte att tugga maten när du äter. Det ökar upptaget av näringsämnen och tarmen slipper arbeta

Av Johanna Bjurström, hudterapeut och homeopat