Läs vidare för att lära dig mer om hur du kan förnya hemma med ett så litet klimatavtryck om möjligt!

Kort om hållbar inredning

Alla saker vi köper påverkar vår planet, dels genom utsläpp när de produceras, men de bygger också på sopberget när vi tröttnat på dem. Därför är det avgörande att välja hållbara alternativ, inte minst när det gäller heminredning. Det kan tyckas obetydligt, men varje beslut vi fattar om hur vi spenderar våra pengar sänder signaler som formar företagens metoder för att vara mer etiska och hållbara.

Hållbar inredning handlar om att välja bra material samt att ändra sättet vi köper saker på och återanvända istället för att köpa nytt. Om du ändå planerar att köpa nytt, välj varumärken med ett tydligt hållbarhetstänk.

Återvunnet och ansvarsfullt anskaffat trä

Ett av de vackraste och mest hållbara materialen för inredning är trä som kommer från ansvarsfulla källor. Det bästa du kan göra när du letar efter trämaterial för hållbar inredning är att leta efter återvunnet material. Återvunnet trä har ett klassiskt utseende samtidigt som det är fullt av värme, historia och karaktär.

Om du köper nytt, leta efter certifieringen för hållbart skogsbruk (FSC). FSC-certifierat virke kommer från ansvarsfullt skötta skogar där avverkning bevarar den biologiska mångfalden, gynnar livet för lokala samhällen och säkerställer en långsiktig fortsatt tillväxt av skogen. Välj också gärna produkter tillverkade av snabbväxande timmer så som björk eller bambu.

Läs också: 7 tips för miljövänligt hem i lägenhet

Välj hållbara och ekologiska tyger 

Ull, linne, bambu, siden, hampa och ren bomull är alla exempel på naturliga material som minskar ditt miljöavtryck. Undvik syntetiska tyger eftersom de ofta innehåller plast som kan ta sig vidare ut i våra vattendrag via avloppet.

Vi rekommenderar också att du alltid försöker välja ekologiska och naturligt färgade tyger. På så sätt kan du vara säker på att framställningsprocessen inte kräver kemikalier som kan ha skadliga effekter på ekosystemen. Titta efter tyger märkta med OEKO TEX Standard 00, vilket visar att de är fria från hälso- och miljöfarliga ämnen.

Snabb uppfräschning med vändbara överdrag 

Vändbara överdrag såväl som filtar är ett enkelt och smidigt sätt att ändra om hemma. Med olika färgteman eller mönster kan du snabbt ändra atmosfären i ett utrymme. Du kan också lägga till eller ta bort överdrag på en stol eller soffa för att öka livslängden på dina favoriter eller sätta lappar på möbler, överdrag eller kuddar för en snabb uppiffning. 

Läs också: 7 steg för ett mer plastfritt hem

Fräscha upp med hållbara dekorationer

Genom att ändra bilder eller foton i dina tavlor samt hänga om dem kan du enkelt ändra känslan i rummet. Du kan också hitta nya tavelramar på loppmarknader, välgörenhetsbutiker eller köp och sälj-sajter som du kan ha att byta med då och då. Även mattor går att göra om till häftiga konstverk som dessutom skapar en extra mysig känsla i rummet.

Ett tips är att spara och pressa blommor från trädgården eller blommor som du fått. De kan du sedan placera i dina tavelramar för en vacker väggdetalj.

I övrigt kan second hand vara en guldgruva för dig i jakt på ny dekoration. Du kan antingen hitta inredning du kan använda direkt eller som du kan göra om med lite färg. Kom ihåg att några skönhetsfel i många fall kan förgylla istället för att försämra.

Viktigt när du gör dig av med din gamla inredning

När du ska byta ut din gamla inredning, tänk på att göra dig av med den på ett hållbart sätt. Åk till återvinningen eller ge sakerna till din närmaste second hand-butik. Det kan också vara en god idé att fråga dina närmaste om de vill ha något du inte längre behöver eller skänka sakerna till behövande.

Av Elsa Larsson

hållbarhethållbarlivsstilHemsecond hand