Humörsvängningar är en naturlig del av livet. Vissa dagar är vi glada och positiva, andra nedstämda och lättirriterade. I vissa fall kan humörsvängningarna dock vara så kraftiga att de blir påfrestande både för dig som upplever dem, men också för dina närstående.  

I den här artikeln får du lära dig mer om humörsvängningar, vad som orsakar dem och vad du kan göra för att hantera dem på ett naturligt sätt.

Läs också: Bli kvitt hormonproblemen genom att lära dig att leva med menscykelns fyra faser

Vad orsakar humörsvängningar?

Hormoner är dock inte den enda orsaken till humörförändringar. De kan också bero på:

  • Bipolär sjukdom (manodepression). Personer med bipolär sjukdom kan uppleva perioder med överaktivitet som följs av perioder med svår depression. 
  • Cyklotymi. Cyklotymi liknar bipolär sjukdom, fast är en mildare variant. Symtomen är desamma, det vill säga svängningar mellan nedstämdhet och eufori.
  • Personlighetssyndrom. Plötsliga förändringar i humöret kan också vara vanliga bland personer med vissa personlighetssyndrom.
  • Drog- eller alkoholmissbruk. Även långvarigt bruk av droger eller alkohol kan orsaka humörsvängningar eftersom substanserna påverkar hjärnan.

Oavsett om humörsvängningar beror på en sjukdom eller tonårshormoner finns det vissa saker som kan utlösa och förstärka dem. Stress, dålig kost, stora livsförändringar, medicin eller dålig sömn är alla vanliga utlösningsfaktorer.  

Hormonerna i menscykeln

Hur du hanterar humörförändringar naturligt

Om du upplever att dina humörsvängningar påverkar din vardag och dina relationer bör du uppsöka en läkare. Läkaren kan ställa en diagnos och eventuellt skriva ut läkemedel om du lider av en sjukdom.

Det finns också saker du kan göra själv för att stabilisera upp ditt humör på ett naturligt sätt, exempelvis i samband med PMS, graviditet eller klimakteriebesvär. Här är några enkla och naturliga tips. 

Läs också: Det här är PMS – och så får du hjälp

Skapa sunda rutiner

Rutiner är bra för kroppens naturliga rytm och kan ha en god effekt, både på vårt humör och vår hälsa. Försök därför att gå upp och lägga dig vid samma tid varje dag och ät gärna mat vid samma tider. 

Håll igång

Det är ingen nyhet att regelbunden motion stärker vår hälsa, inifrån och ut. Men förutom att göra dig starkare kan fysisk aktivitet även minska nivåerna av stresshormonet kortisol som är en vanlig utlösare för humörsvängningar. 

OBS! Överdriven träning kan ha motsatt effekt och istället bidra till höjda kortisolnivåer. Därför är det viktigt att inte pressa kroppen för hårt samt att vila mellan träningspassen.

Förbättra din sömnkvalitet

Sömnen spelar en avgörande roll för vårt humör. Bara en enda natt med dålig sömn kan göra oss arga, irriterade och omotiverade. Om du sover dåligt är det alltså hög tid att försöka förbättra din sömn. 

Testa att läsa några sidor i en bok innan du ska sova och lägg din mobiltelefon i ett annat rum. Att sova i ett lite kyligare klimat (cirka 18 grader) kan också ha goda effekter på din sömn. 

Se över kosten

Att äta en balanserad och varierad kost är inte bara viktigt för humöret, det är också viktigt för din övriga hälsa. Ohälsosamma kostvanor kan nämligen leda till näringsbrist och ett ojämnt blodsocker, vilket i sin tur kan ha en negativ effekt på ditt humör.

Lär dig att koppla av

Som tidigare nämnt är stress en vanlig utlösare för humörförändringar. Därför kan det vara bra att försöka lära sig att hantera stressen för att förebygga negativa symtom. Hitta en aktivitet som gör dig avslappnad – det kan vara allt ifrån yoga till en promenad i skogen eller ett varmt bad. Prioritera sedan dessa aktiviteter i vardagen, även när du känner att du egentligen inte har tid.

Prata med någon 

Slutligen kan det vara skönt att prata ut om dina humörsvängningar med någon, exempelvis en familjemedlem, vän eller psykolog. På så sätt kan du få värdefull hjälp och stöttning, vilket kan hjälpa dig att bearbeta problemet.

Våra tips för stabilare hormoner

Thorne Basic B Komplex – Ett omfattande och exklusivt B-vitaminkomplex av garanterat rena råvaror och med lättupptagliga B-vitaminer i god inbördes balans.

Solaray GPH Super Rosenrot – Bidrar till optimal fysisk, mental och kognitiv funktion.

Pureness Hormonbalanspaket – Ett flertal produkter som kan bidra till att uppnå hormonell balans på naturlig väg.

Av Elsa Larsson

hormonerhumörpms