Många upplever att de får en mer flow i huden när de an går över till ekologiska och ämnen från naturen i sin hudvårdsrutin.

Är allt naturligt bra?

Viktigt att tänka på: För att det är naturligt behöver det inte alltid betyda att du inte kommer reagera på det. Eteriska oljor kan man vara överkänslig mot. Är du känslig, använd så lite produkter som möjligt till en början, och mer när hudens barriär är mer stärkt. Har du en hud som har eksem, där hudens barriär är skadad, kan det bero på att hudens mikrobiom är i obalans. I detta fallet skulle jag använda mig av hudvård baserad på probiotika och undvika vissa oljor och speciellt kokosolja som kan täppa till huden tillfälligt, då huden behöver andas. Kokosolja är även för basiskt för huden, och extra viktigt att huden får det den behöver om barriären är skadad. Kokosoljans pH-värde ligger på ca 7 och huden har ett pH-värde på ca 5, som är surast under armarna, i underlivet och på fötterna.

Produkter med för högt pH-värde kan förstöra hudens naturliga skyddsbarriär och det gör det lättare för olika mikroorganismer att få fäste. Därför är det viktigt att ha ett pH-värde mellan 4,5 och 5,5 på de produkter som du använder på huden. Har du fel pH-värde, kommer det att påverka miljön för dina mikrober i huden. Idag har vi tyvärr tappat ca 35 procent av våra goda mikrober bara på huden.

Missförstå mig inte nu, kokosolja är bra för mycket olika saker och man kan använda den till det mesta. Men den är inte alltid så bra när det gäller eksem eller när hudbarriären är skadad. Det finns andra oljor som är bättre i det fallet som exemplevis jojobaolja eller avokadoolja.

Läs också: Hudläkaren: “8 tips för att förebygga hudproblem av munskydd”

Ta bort alla gifter i din omgivning

Jag skulle varmt rekommendera att ta bort alla gifter i din närhet, inte bara i sin hudvård och i din makeup. Varför inte också köpa bättre alternativ till rengöringsmedel i hemmet och använda eteriska oljor som sköljmedel i stället (om du inte är känslig)?

Så klart är det även viktigt att maxa med näring genom kosten, i form av ekologiska grönsaker och ta bort allt som skapar till mer inflammation, exemplevis hårt uppstekt mat och mjölkpulver. Det du stoppar i munnen påverkar också huden och genom den så kallade tarm-hud-axeln och dess viktiga bakterier är avgörande för en fin hud.
Huden är ditt största utsöndringsorgan och har du nedsättningar i övriga utsöndringsorgan (lever, njurar, lungor samt tarm), kan det på sikt ge utslag på huden och ökar dess känslighet. En bra början är att öka upp med ekologiska grönsaker till minst 50 procent till varje måltid och dra ner på det andra.

Undvik särskilt PFAS

Huden får ta en stor del av belastningen som inte dina andra utsöndringsorgan klarar av. Därför är det oerhört viktigt att inte belasta huden onödigt genom att använda syntetiska ämnen som exempelvis olika PFAS-ämnen. Dessa ämnen bör du undvika helt, då de kan skapa klåda och eksem på huden. Dessutom kan de störa ditt endokrina system och rubba din menstruation m.m. 

PFAS-ämnen kan vara några av dessa på innehållsdeklarationen: 

Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate, Polytefum, Polyperfluoromethylisopropyl ether, C9-15 Fluoroalcohol phosphate, PTFE, Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Polytef och Perfluorononyl dimethicone. Även Bismuth Oxychloride är en av de vanliga “fyllnadsmedel” som används i exempelvis mineralpuder.

Det är billigt och syntetiskt framställt av vismut (en metall), tillsammans med syre och klor, vilket ger en silkeslen känsla. Det är väldigt vanligt att man reagerar på detta ämne, genom att huden blir irriterad och akne kan uppstå.

Läs också: Allt du behöver veta om balsammetoden

Så reagerar huden på syntetiska ämnen

När huden blir utsatt för syntetiska ämnen kan hudens viktiga skyddsbarriär rubbas. Dessa ämnen når djupare ner i hudlagret och riskerar att irritera hudcellerna och/eller ökar risken förallergi och eksem.

Det kan ta ett tag innan man reagerar och därför kan det i bland vara svårt att veta exakt vilket ämne det är som man reagerar mot. Därför tycker jag att det är viktigt att utesluta alla syntetiska ämnen som kan störa det viktiga mikrobiomet i huden.

Tyvärr vet man väldigt lite om hur dessa syntetiska ämnen påverkar oss på sikt, och speciellt inte när det uppstår en så kallad cocktaileffekt av olika ämnen.

Ta genast en titt i badrumsskåpet och städskåpet. Vad kan du byta ut till som är bättre alternativ för både dig och miljön?

Kram

Johanna Bjurström

arganoljaekologiskhudhudvårdjojobaoljakokosoljaskönhet