Redan som liten var jag väldigt intresserad av huden och betraktade den mycket, både med glädje och sorg. Jag kommer ihåg att mina stackars bröder ofta fick stå ut med att bli sminkade och inkletade med krämer i ansiktet. Jag smorde in mig med allt från det vi hade hemma i köket till Jane Hellens produkter, som var populära då. Jag provade allt jag kunde komma över. 

Jag fick eksem och akne i unga år och trodde att problemet var att jag inte hade hittat just den där krämen som passade mig, som skulle göra att alla mina hudproblem försvann. Men anledningen till mina utslag (vilket jag inte visste förrän jag var 25 år) var att min tarm inte fungerade som den skulle. Jag hade dåliga tänder som liten och fick laga många av dem, vilket på den tiden gjordes med amalgam. I amalgam finns det bland annat kvicksilver och bly och dessa tungmetaller orsakade skador på tarmen och levern, vilket resulterade i akne och eksem. Med tiden blev jag alltmer känslig för olika födoämnen och till slut reagerade jag i stort sett på allt jag åt.

Blev tillfrågad om att bli modell

En dag var det en modellagentur som hörde av sig till mig och frågade om jag kunde tänka mig att bli modell för dem. Jag? Modell? Jag hade inte sett mig som en modell, trots min längd på 180 cm och mina långa och smala ben. Min första tanke var att det kan jag ju inte, min hud är ju inte som den i ett modellansikte.

Jag insåg att jag hade blivit expert på något och det var kamouflage! Jag sminkade mig så noga att det knappt syntes. Men tyvärr gjorde det ju det på audition så många fotojobb fick jag inte på grund av min hud. I samma veva blev jag anmäld till Fröken Sverige och efter fem deltävlingar blev jag framröstad som Fröken Stockholm. Detta var en av de roligaste perioderna i mitt liv, att få resa och umgås med de andra fröknarna från alla delar av Sverige. I och med tävlingen fick jag möjlighet att informera ungdomar om rökningens skadeverkan och jag var ute i mellanstadieskolor och pratade om detta. Nu hade jag hittat min plats! Att få inspirera så inte ungdomarna skulle börja röka, det innebar i stort sett för mig att förändra världen. 

Jag tyckte det var så kul att jag fick i uppdrag av En Rökfri Generation att arbeta både i Stockholm och i Göteborg och gjorde detta under två års tid. Men mitt letande efter den där krämen fanns fortfarande i mig och 1998 bestämde jag mig för att läsa till hudterapeut, vilket jag gjorde på Gildaskolan i Göteborg. Min dröm var att få öppna en hudsalong och få grotta ner mig ännu mer i hudens fantastiska värld och kunna hjälpa fler med samma problem som jag hade. Det som hade kostat mig så mycket, i självkänsla, självförtroende och smärta. Nu skulle jag äntligen finna lösningen! 

Läs också: Johanna Bjurström: Så håller du huden ung och fräsch länge

Huden behöver mer än krämer

Efter ett tag började jag förstå att det krävs mer än en kräm. För trots de bästa och dyraste krämerna som fanns på min klinik, så hjälpte inte dessa. Jag började lyssna på mina kunder och de nämnde bland annat att när de åt ost, choklad eller när det förekom mer stress, märkte de att huden blev sämre. 

Jag började relatera mina egna hudproblem till magen och förstod nu att det måste komma inifrån. Men jag var ju så skolad från barnsben i att hudvårdsprodukter är det som gör hela förändringen. Nu behövde jag tänka på ett helt nytt sätt och med tiden förstod jag att huden behöver ju båda delarna! Stöttning från utsidan men även hjälp från insidan. 

På den tiden satt jag och arbetade med syntetiska hudvårdsprodukter med hormonstörande ämnen i, vilket fick till följd att min menstruation uteblev och att mina lymfkörtlar svullnade. Jag var ju redan superkänslig i och med kvicksilvret som jag fortfarande inte förstod att jag hade, vilket gjorde att dessa syntetiska ämnen gjorde mig ännu sämre.

Jag började bli mer medveten om kroppens och hudens samhörighet och vidareutbildade mig under många år inom olika terapier och jag applicerade all min kunskap på mig själv och sakta började min mage bli bättre och mina utslag försvinna. Mina kunder fick bättre resultat när jag arbetade ur ett holistiskt synsätt. 

Idag, 15 år senare, har jag inga problem med magen och min hud är jättefin. Jag har tagit fram min egen metod som jag idag lär ut i min skola, Holistic Health Academy, där jag bland annat utbildar hälso- och livsstilsterapeuter, men också vidareutbildar hudterapeuter i att arbeta med huden från både insidan och utsidan. I skrivande stund har jag utbildat över 400 elever och fler tillkommer hela tiden. 

Läs också: Johanna Bjurström: Därför ska du endast använda ekologiska och naturliga produkter

Mina kunskaper i bokform

Under mina 25 år i branschen har jag alltid haft en dröm, att fler ska få kunskapen om vad huden mår bra av och hur du själv kan hjälpa kroppen och huden på bästa sätt. Kroppen använder huden att kommunicera med, men vi har inte lärt oss att tyda språket. Nu får du ta del av denna hemlighet i genom min bok – Happy Skin hela livet! 

I boken får du massor av kunskap om hur huden fungerar i kombination med kroppen och hur du får en renare och klarare hud och en hälsosammare kropp på köpet!

Jag vill med boken dela med mig att det är viktigt att förstå att du kan göra mer än en kräm från utsidan. Huden och kroppen hör ihop och dess samspel är viktig. Speciellt tarmen och hudens samband och dess goda bakterier.

Det jag ser är att det är tre funktioner som behöver fungera för att uppnå en vital hud och genom min ”Skin Machine” som jag också beskriver i boken tar jag upp sambandet mellan huden och kroppen. 

  1. Insidan – betydelsen vad du äter och vilken miljö du vistas i som påverkar hur dina celler fungerar och vilken miljö de lever i. 
  2. Den mentala styrkan – stress påverkar huden negativt genom att dina binjurar får utsöndra mer stresshormoner och kortisol bryter ner kollagen som är viktigt för hudens stadga. 
  3. Utsidan – huden behöver även rätt förutsättningar från utsidan för att dess goda bakterier skall skydda och återfukta huden.  

Genom boken får du mer kunskap och verktyg om vad din hud behöver. Du får en heltäckande kunskap vad du kan göra själv på ett lätt och effektivt sätt. Du får även kunskapen vad som kan vara grundorsaken vid olika hudtillstånd och du får bland med dig hur du solar rätt och vad du kan göra i stället för kniv och kirurgi. Eller varför inte prova min Happy Cleanse meny, där du snabbt kan se effekten på huden när du får i dig rätt sorts kost. 

Välkommen in i min magiska värld! 

Massor av kärlek
Johanna Bjurstöm 

(Foto: Stephanie Sifvert)

böckerhudvårdJohanna Bjurström - Din hälsoheroskönhet