Vi har samtalat med otroliga Johanna Bjurström och hon berättade om startskottet på hennes hudvårdsresa, hur hon hittade sitt “varför” till att skriva en bok om just holistisk hudvård och som grädden på moset delar hon med sig av några hudvårdstips!

Hur började ditt intresse för hudvård?

När jag var 12 år fick jag diagnosen Ulcerös kolit som är en kronisk blödande tjocktarmsinflammation. Något år tidigare hade jag varit hos tandläkaren och fått en hel del lagningar med amalgam som innehåller bland annat kvicksilver. Det hade resulterat i att jag blev kvicksilverförgiftad och det skapade inflammation i tarmen med smärtor. Som följd av detta blev det olika matintoleranser och huden var svårt belastad med akne och eksem. På den tiden var det ingen som förstod vad det var som hade orsakat mitt mag och mina hudproblem!

Idag vet jag att det berodde på den kost jag stoppade i mig! Stressen jag levde i för att prestera och att jag gick med allt för höga halter kvicksilver och andra tungmetaller i kroppen som skapar inflammationer. Även fast jag hade mina hudproblem arbetade jag extra som fotomodell och blev expert på att camouflera mina utslag med makeup. Det resulterade att jag var med i Fröken Sverige 1996, som Fröken Stockholm.

Vi ”Fröknar” fick i uppdrag att föreläsa för ungdomar om rökningens skadeverkan och hur detta kunde påverka både insidan och utsidan. Jag verkligen älskade att stå framför dessa ungdomar och få påverka dem, vara en förebild. Jag hade hittat min plats. Jag hade en dröm!

Resan fortsatte i skönhetens tecken och jag utbildade mig till hudterapeut. Visionen var att hjälpa människor med deras olika hudtillstånd då jag själv försökte hitta något som hjälpte min hud till det bättre. Jag öppnade min första hudklinik direkt efter min utbildning, men upptäckte snabbt att krämerna jag hade på hyllan räckte inte för mig eller mina kunder som hade hudproblem. Jag började förstå att vi människor går omkring med olika obalanser i kroppen, som när min mage inte mådde bra. Jag förstod att jag även behövde arbeta inifrån och jag började se mig omkring efter olika läror och kunskaper inom området. Jag behövde jobba med hela människan, där allt spelar roll både från insidan och från utsidan. Jag såg också hur kroppen och huden påverkas av stress och negativa tankar, då jag själv märkte starkt sambandet mellan tarmen och hjärnans funktion. 

Vad gör du utöver att skriva en otrolig bok?

Jag driver Holistic Health Academy som är en utbildningsplattform där du kan lära dig allt om skönhet och hälsa. Skolan har funnits sedan 2015 och har i hittills utbildat över 400 elever och fler kommer hela tiden. Intresset ökar att ta hand om sig och ha kunskapen hur man mår bra och att också få kunskapen hur du kan arbeta med hälsa. Vi har ett team med coacher som arbetar vid skolan och som gärna ger mer information om de olika utbildningarna vi har. Jag rekommenderar att man bokar upp sig på ett så kallat upptäckarsamtal som är helt kostnadsfritt för att få svar på alla sina frågor och också se om utbildningarna är något man söker.

Hur har du lärt dig allt om hudvård som den expert du faktiskt är?

Jag utbildade mig till Hudterapeut på Gilda Skolan och var klar 1999. Efter det har jag ständigt vidareutbildat mig och drivit en del olika salonger. Jag har studerat och lärt mig mycket ifrån mina kunder men även ifrån min egna historia med akne och eksem. Jag har pratat om insidan och utsidan som är en holistisk syn inom hudvård i över 20 år, men det är först nu det börjar bli uppmärksammat hur viktigt det är. 

Hur hittade du inspiration till att skriva boken?

Jag har hållit på så länge att det mesta var i mitt huvud. Jag har testat och forskat själv och läst väldigt mycket genom åren. Även provat på mig själv och andra och mina elever arbetar idag efter den metod jag tagit fram som verkligen fungerar. Som jag också delar med mig av i boken!

Har du något favoritutdrag från din bok?

Åh, jag har massor! Jag älskar min “The Skin Machine” där jag förklarar på ett enkelt sätt kroppens och hudens sammanhang och vad vissa hudtillstånd kan bero på. Jag är även väldigt nöjd med mitt Happy Cleanse Program som följer med. Det är ett matschema och juicer som du kan inta under en vecka eller mer och verkligen se och känna skillnad. Vad du kan göra i stället för kniv och kirurgi och givetvis vikten av att använda sig av ekologiska och syntetfria hudvårdsprodukter och en djupare genomgång av hudens och tarmens mikrobiom och hur de samspelar. 

Om du bara fick ge ett viktigt och enkelt hudvårdstips till en person med sämre hy, vad skulle det vara?

Jag brukar ge dem de 4 stegen som spelar roll: 
1. Drick minst 10 glas med vatten under dagen. 
2. Ät minst 50% färska grönsaker på din tallrik och tugga maten minst 30 gånger och ta bort allt det vita, såsom socker, vete, mjölk samt tillsätt probiotika. 
3. Rör på dig varje dag i minst 30 minuter och utför minst 20 minuter mindfulness och var tacksam för det du har. 
4. Sov 8 timmar varje natt och djupandas 10 minuter morgon och kväll. 

Här hittar du Johannas bok och hennes sociala kanaler!

Happy Skin – Ung hund livet ut
Johannas blogg
Johannas Instagram

Av redaktionen

Hudvårdsresajohanna bjurström