Kanel – håller blodsockret i schack

Många av oss använder kanel även när det inte är jul. Som i en smoothie eller på gröten. Förutom att kanel är en varm och aromatisk krydda är den också bra för att hålla ett jämt blodsocker. Det kan också minska risken för hjärt-kärlsjukdom som ett resultat av ett hälsosamt blodsocker. Se bara till att du väljer äkta kanel, det vill säga ceylonkanel. Många kryddföretag, även bland våra mer välkända, slarvar med detta och säljer kassiakanel som är skadligt för lever och njurar så kolla noga vad du får när du köper.

Läs också: Sötsugen? Här är 6 tips som hjälper

Ingefära – bekämpar inflammation

Ingefära är en krydda som är god i, ja nästan allt. Den passar i grytor och annan matlagning men också i söta recept tack vare sin månsidighet. Ingefära är särskilt bra på att minska inflammationen i kroppen och många som provar får mindre ledvärk. Skär några skivor ingefära och lägg i en kopp hett vatten tillsammans med några droppar citron så har du en antiinflammatorisk, värmade dryck.

Saffran – boostar humöret

Dyrare än guld och en krydda vi äter alldeles för lite av – mest bara på julen. Behöver du anledningar att äta mer saffran året om? Det finns flera. Saffran har traditionellt använts för att minska sömsbesvär, öka sexlusten och höja humöret. Effekterna beror på att saffran balanserar våra signalsubstanser som och får oss att se livet från den ljusare sidan.

Läs också: Stressad? Så hittar du lugnet

Nejlika – mer antioxidanter än någon annan växt

Kanske associerar du nejlika mest med apelsinerna vi hänger upp för att de doftar så gott? Du borde tänka om kring kryddan eftersom den har det högsta måttet på antioxidanteffekt av alla växter och kryddor. Det betyder att den kan hjälpa dig suga upp fria radikaler som bildas från stress, sömnbrist, avgaser eller felaktig kost. Nejlika har studerats vid bland annat munhälsa, cancer, övervikt och diabetes med positiva resultat.

Stjärnanis – håller hostan borta

Med sin söta och lakritsaktiga smak passar stjärnanis perfekt i grytor med mycket smak och djup. Den är också med sin arom en av julens kryddor. Genom att krossa stjärnanis och låta dra i en kopp hett vatten får du ett te som kan hjälpa mot hosta. Den är traditionellt använd inom ayurveda för sina effekter på slem, bakterier och virus i samband med infektioner.

Kryddor som gör gott

Acrilex Zincumin – En blandning av standardiserade extrakt från ingefära och gurkmeja samt vitamin C som har bevisat god biotillgänglighet, det vill säga ett bra upptag i kroppen.

Octean Saframyl Positive Mood – Bevarar och upprätthålla din känslomässiga balans och positiva sinnesstämning. innehåller förutom saffran också vitamin B1, B2, B3, B6, B12, D3 och magnesium.

Ekologisk Kanel Ceylon

Ekologisk Stjärnanis

Ekologisk Nejlika

Av Katarina Fornander

Källa: Siddiqui MJ, Saleh MSM, Basharuddin SNBB, et al. Saffron (Crocus sativus L.): As an Antidepressant. J Pharm Bioallied Sci. 2018;10(4):173-180. doi:10.4103/JPBS.JPBS_83_18,https://www.medicalnewstoday.com/articles/320768#health-benefits-of-cloves,Kawatra P, Rajagopalan R. Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient. Pharmacognosy Res. 2015;7(Suppl 1):S1-S6. doi:10.4103/0974-8490.157990