Hyperosmi är den medicinska termen och betyder eller ökad känslighet för dofter eller ett förstärkt luktsinne. Vissa är födda med det och andra har det i perioder i livet, exempelvis under en graviditet. 

Det kan verka härligt att känna blommors doft på långt avstånd eller lukten av en god måltid som lagas. Men det är också en känslighet för svettlukt, hundbajs och kanske framför allt syntetiska dofter som parfym eller sköljmedel. För en del blir det omöjligt att gå ut eftersom luktsinnet, utan att vi andra är medvetna om det, varje dag bombarderas av intryck. 

En stark doft kan för den som är känslig orsaka: 

  • yrsel 
  • illamående 
  • huvudvärk 
  • oro
  • nedstämdhet.

Psykiska symtom är vanliga hos den som blir isolerad på grund av sin känslighet och/eller inte vet exakt vad som utlöser reaktioner. Den osäkerheten ger en situation som är svårare att leva med. 

Läs också: Histaminintolerans: Den överraskande orsaken till allergi och inflammation

När uppkommer doftkänslighet? 

Graviditet. Vi är skapade för att känna dofter starkare när vi är gravida på grund av att fel ämnen kan vara skadliga för fostret. Vissa blir väldigt känsliga och kanske särskilt den som har hyperemesis gravidarum – ett tillstånd av konstant illamående och kräkningar under en del eller hela graviditeten. 

Migrän. Migrän och hyperosmi är kopplade till varandra genom att upp till 50 procent av alla som upplever en attack också har ökad känslighet för doft. För en del kan också ökad känslighet vara ett tecken på att en migränattack är på gång. 

Borreliainfektion. Upp till 50 procent av alla med en konstaterad infektion av borrelia har hyperosmi. Om du är känslig för doft och tror att du kan ha haft en borreliainfektion bör du tillsammans med en läkare undersöka hur det ligger till. 


Autoimmuna sjukdomar. Addisons sjukdom leder till att binjurarna inte producerar tillräckligt med kortisol och det kan leda till känslighet mot dofter. Även mildare varianter av binjurar som inte fungerar som de ska, så kallad “binjureutmattning” kan ge ett överkänsligt doftsinne. Även Cushings syndrom där för mycket kortisol tillverkas kan påverka. 

Näringsbrister. B12 är viktigt för hjärnan där dofterna processas. Även andra näringsbrister kan bidra. 

Även allergi, diabetes, neurologiska sjukdomar som MS, Parkinsons, Alzheimers och epilepsi kan kopplas till doftöverkänslighet. 

Bakomliggande orsaker 

Om vi kikar bakom dessa tillstånd när doftöverkänslighet är vanligt finns det några gemensamma nämnare som är värda att jobba vidare med. Dessa kan vara lösningen på problematiken. 

Överbelastad lever. Vår lever ska ta hand om och avgifta alla ämnen – både de vi bildar själva – och de vi får i oss utifrån. När det inte fungerar har vi kvar restprodukter och gifter i systemet vilket ökar risken för alla typer av överkänslighetsreaktioner. Inklusive doft. 

Även din tarmflora har en viktig roll i att stötta avgiftning och leverns funktion. 

Överbelastat limbiskt system. Sinnesintryck får sin känslomässiga etikett i den del av hjärnan som kallas limbiska systemet. Där avgörs om någonting som händer inom eller utanför oss är ett ett hot eller ofarligt. Personer med ökad känslighet för dofter har konstaterat förändringar i det limbiska systemet vilket leder till att det reagerar på helt ofarliga saker. Stress, negativa livshändelser även i barndomen eller liknande kan göra att vissa av oss går omkring med en hjärna som ser hot i det mesta – även dofter. 

Kronisk låggradig inflammation. En låggradig inflammation ligger ofta i bakgrunden och kan försämra leverns funktion, tarmflorans sammansättning samt skapa oreda i det limbiska systemet. Det är viktigt att få bukt med inflammation men också stötta hjärna och lever extra. 

Stötta levern och tarmfloran 

  • Ät näringsrik mat med rätt näring för levern. Den behöver särskilt: svavel. glutation, vitamin B12, aminosyror och molybden.
  • Maskros är toppen för att bilda mer galla. Plocka och ät blad när det finns. Gräv gärna upp roten och ät den som är en extra kick. det finns också maskros som tinktur eller pulver.
  • Vila från mat halva dygnet. En minifasta kan göra susen när det gäller att ge levern tid för avgiftning. 
  • Sov tillräckligt, minska alkoholintag och motionera är andra sätt att stötta levern. 
  • Välj från vätxriket. Det saknas inte ämnen i grönsaker grönsaker, bär och frukt som är bra för levern. Exempelvis kål, citrus (men inte grapefrukt som kan hindra avgiftning), lök, rödbeta och kronärtskocka är alla exempel på det.  
  • Undvik extra belastning. Kemikalier i mat, smink och plast ska alla hanteras av levern. 

Läs också: Deodorantens farliga innehåll + bästa alternativen

Stötta limbiska systemet 

Det finns flera sätt att stötta limbiska systemet. Tre av dem är: 

Mindfulness. Att träna på att vara här och nu är välgörande för det limbiska systemet. Studier visar att med några veckors träning kan man se faktiska förändringar i storleken på de områden som är viktiga för att vi ska ha en bra reglering av våra känslor och reaktioner. MBSR och DNRS är några program som många med doftöverkänslighet följt med lyckat resultat.

Fysisk aktivitet. Anders Hansen har bidragit till att ingen nog har missat hur bra motion är för hjärnan. Rör på dig, varje dag och träna gärna intensivt om du kan. Det stärker limbiska systemets funktion. 

Social samvaro.

  • Frivilligarbete ger en känsla av mening och sammanhang.
  • Ge och ta emot beröring.
  • Sök dig dit personer med samma hobbys och intressen som du samlas.
  • Ta upp kontakten med vänner och familj du inte träffat på länge.
  • Vårda också de relationer du redan har för att få dem att bli djupare och mer meningsfulla.

Minska kronisk låggradig inflammation

Några av de vanligaste och viktigaste sätten att minska inflammation är: 

  • Ät en antiinflammatorisk kost. Grönsaker, fisk och skaldjur samt hemlagad mat med bra råvaror är en viktig grundplåt.
  • Undvik inflammatorisk mat. Processad mat, socker, mjölk och gluten är några av de som ofta brukar nämnas som mest inflammatoriska.
  • Avslappning och meditation. Ökar aktiviteten i vagus som är antiinflammatoriskt. 
  • Balansera blodsockret genom att äta riktig mat, gärna även till frukost och undvik processad mat. 
  • Hantera din stress. Gör vad du kan för att minska på det som stressar dig. Ibland måste vi även säga nej till roliga saker om det blir för mycket.
  • Träna regelbundet. Motion kan sänka inflammationen i kroppen. 
  • Gå ner i vikt om du behöver. Fett, särskilt det som lagras i buken, utsöndrar inflammatoriska ämnen. 

Tips för att hantera vardagen med doftöverkänslighet

Det kan ibland ta tid att bli av med käsnligheten och under tiden vill du säkert leva ett så normalt liv som möjligt. 

  • Håll för näsan. Om du behöver, kläm åt för att inte känna den aktuella doften och gå iväg om du kan. 
  • Tugga tuggummi eller sug på en halstablett för att hindra andra dofter att nå näsan. 
  • Undvik miljöer som triggar dig. För vissa kan det innebära att byta arbetsplats eller bostad. 
  • Byt ut produkter med kemiska eller starka dofter. Uppmuntra andra i din omgivning att göra detsamma.

Har du fler tips? Lämna en kommentar nedan.

Av Katarina Fornander 

doftkänslighethyperosmi