Bojkotta rakhyvlar i plast

Visste du att rakhyvlar av plast normalt sett inte går att återvinna? Även om plasten i sig är återvinningsbar har rakhyveln ett fastmonterat rakblad av metall som gör det till en blandad produkt.

Visst finns det några små återvinningscenter som kan ta emot denna typ av rakhyvlar, men i regel hamnar de på soptippar där det tar ungefär 1000 år för dem att brytas ned naturligt.

I och med att så många människor runt om i världen använder denna typ av rakhyvlar bidrar detta förstås till en enorm mängd avfall. Bara i USA slänger man över 2 miljarder plastrakhyvlar varje år. Men som tur är finns det alternativ.

Idag finns det säkerhetsrakhyvlar i rostfritt stål där både själva hyveln och rakbladet går att återvinna. När du är färdig med ett blad tar du helt enkelt av det och tar med det till din närmaste återvinningsstation. Själva hyveln kan hålla en livstid, så länge du tar hand om den.

OBS! Tänk på att dessa rakhyvlar kräver en lite annorlunda teknik eftersom de är så vassa. Var varsam när du drar med hyveln och använd gärna en rakprodukt.

Läs också: 5 skäl att älska naturligt toalettpapper av bambu

Naturliga rakprodukter utan avfall

Det är inte bara själva rakhyveln som bidrar till avfall – även rakprodukter så som krämer och raklödder kan skapa problem.

Traditionella rakprodukter innehåller ofta kemikalier i form av sulfater, emulgeringsmedel och ftalater som dels kan påverka din reproduktiva hälsa, men som också är förknippade med vissa former av cancer. Sådana kemikalier kan också ha skadliga effekter på djur och natur.

Lyckligtvis går det att hitta bra och naturliga alternativ, även när det gäller rakprodukter. Idag finns det företag som tillverkar helt naturliga rakprodukter i hållbara förpackningar.

Återfukta med oljor

Istället för att använda återfuktande krämer kan naturliga oljor vara ett bra alternativ. Bortsett från att lämna huden mjuk och återfuktad har många oljor även antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper som lindrar irritation såväl som rodnad.

Här är några bra oljor att testa:

  • Kokosolja. Kokosolja är återfuktande och antibakteriellt. Det kan också lindra acne (som är ett inflammatoriskt tillstånd) och hjälpa huden att läka snabbare. Med andra ord – perfekt att ha i ansiktet såväl som på övriga delar av kroppen.
  • Mandelolja. Mandeloljan lämnar huden mjuk och återfuktad samtidigt som den kan jämna ut hudtonen. Precis som kokosoljan har den antiinflammatoriska egenskaper och det sägs till och med att den kan minska svullnad kring ögonen.
  • Jojobaolja. Jojobaoljan är kanske mest känd som en hårolja, men den går minst lika bra att använda på övriga delar av kroppen. Extra bra passar oljan dig som har fet hy eller acne då den innehåller gadoljesyra. Gadoljesyra finns naturligt i fettvävnaden och lugnar hudens produktion av talg.

Läs också: Därför är miljövänliga kläder viktiga

Skapa en Zero Waste-rutin och spara pengar

Inte nog med att du gör miljön en tjänst genom att byta ut dina traditionella rakprodukter mot plast- och kemikaliefria alternativ – du kan också spara en hel del pengar på köpet.

Säkerhetsrakhyvlar och naturliga rakprodukter kostar nämligen inte mycket mer än traditionella produkter. Samtidigt håller de oftast betydligt längre.

Genom att implementer en Zero Waste-rakrutin kan du med andra ord spara avfall såväl som pengar.

Av Elsa Larsson

hållbarhetrakningzero waste