Läs vidare för att lära dig mer om hur du gör för att kompostera under vinterhalvåret!

Grunden till komposten är alltid densamma 

Grunden i komposten är alltid densamma, oavsett om du ska kompostera under sommaren eller vintern. För att mikroorganismerna ska kunna bilda en cellstruktur måste du tillföra kväve (N) och kol (C) via gröna och bruna material. 

Grönt material kan till exempel vara matrester och växtmaterial. Även klippt gräs går bra att lägga i komposten, så länge det är fritt från kemikalier. Bruna material inkluderar bland annat tidningspapper, löv, halm eller små kartongbitar. 

Det bruna materialet bör utgöra dubbelt så mycket i komposten som det gröna materialet. Du bör också lägga det i lager, så att det bruna materialet finns i botten av komposten samt på toppen. Addera därefter lite vatten för att hålla komposten fuktig. 

Läs också: 8 intressanta saker du förmodligen inte visste om kompostering

5 steg för att lyckas med vinterkomposten

  1. Det enklaste sättet att kompostera på vintern är att fortsätta tillsätta material. Det kommer att gå långsammare, men så fort temperaturen stiger kommer nedbrytningen att kicka igång. Tänk på att du kan behöva gräva bort snö eller is för att kunna tillsätta mer material.
  2. Om du har komposten i en hög, se till att den har åtminstone en kubikmeter material. Det förbättrar nämligen isoleringen, vilket gör att mitten av komposten håller sig varm även när det är kallt.
  3. Bygg gärna väggar kring komposten för ett extra skydd mot väder och vind. Det kan vara bra att bygga i sydligt eller västligt läge eftersom det ger extra värme när solen väl är framme.
  4. Installera ett lock om komposten inte redan har det. Det skyddar mot djur och väder samtidigt som det håller komposten varmare.
  5. Vattna komposten om det är låg luftfuktighet. Tänk dock på att för mycket väta kan dränka bakterierna. Är komposten för blöt ska du lägga i mer brunt material, exempelvis riven kartong.
  6. Vänd komposten sparsamt under vintern, eller inte alls. Vänder du för ofta riskerar du nämligen att släppa ut värdefull värme i onödan.

Gräv ner komposten i trädgården

Ett annat sätt för dig som vill hålla igång komposten under vintern är att gräva ner den i jorden. Det kräver förstås lite arbete och mer underhåll för att exempelvis hålla djuren borta. Men det kan erbjuda värdefull isolering som ger dig ett färdigt material att arbeta med på våren. 

Du kan också skära ut botten av en soptunna som du gräver ner marken. Det är ett extra bra val för att hjälpa komposten hålla värmen när temperaturen sjunker.

Kompost inomhus är ett alternativ

Som du ser är det fullt möjligt att fortsätta kompostera under vintern, även i riktigt kallt väder. Utomhuskompost är dock inte det enda valet – det går minst lika bra att kompostera inomhus. Det finns olika sätt att kompostera på inomhus, exempelvis genom en maskkompost eller bokashikompost.

Läs också: Så kommer du igång med kompostering

Maskkompost

En maskkompost går bra att ha inomhus och du kan antingen bygga din egen eller använda en färdig lösning anpassad för inomhusbruk. I den här komposten är det maskarna som gör jobbet och sköter du om den på rätt sätt ska den varken dofta eller dra till sig insekter.

Den här komposten kan göra dina gamla matrester till odlingsklar jord på bara en månad. I början får du dock ge den några månader så att den kommer igång.

Bokashikomposten

Bokashimetoden innebär att ditt avfall bryts ner av mikroorganismer i en syrefri miljö. Här fermenterar du avfallet i en behållare innan du gräver ner det i jorden. Se till att ha en lite större låda för själva jordfabriken. Har du varmt hemma kommer processen att snabbas upp, men räkna med några månader innan du får färdig jord.

Av Elsa Larsson

hållbarhetKomposteringmiljö