Först och främst: Behöver du verkligen prylen? Använd en nedkylningsperiod för att ta reda på det. Skriv ner det du vill köpa i mobilen och låt det sedan gå 15 till 30 dagar. Ibland är behovet som bortblåst.

Konstnären Sarah Lazarovic har skapat pyramiden nedan för att hjälpa oss att fundera mer över om vi verkligen behöver lösa problem så ofta med att köpa nytt.

Pyramid som hjälper dig konsumera hållbart

Använd först det du redan har

Behöver du en tryckkokare eller går det bra med de kastruller du redan har? Är det fler träningstoppar som kommer få dig till gymmet eller är det att du bestämmer tid med en kompis så att du har någon där som väntar på dig? Släpp loss din kreativitet och ha kul, du kommer bli positivt överraskad över din påhittighet.

Låna istället för att köpa

Nästa steg i pyramiden är låna. Det är inte alla som gillar att låna ut sina grejer, det är sant. Men många gör det gärna om du frågar. Här är verktyg eller redskap, böcker, tallrikar om du ska ha många på besök och liknande bra kandidater. Tänk sådant du använder en kort tid och sedan kan lämna tillbaka. Självklart kan du ha dealen med någon om långlån. Det avgör ni.

Även hyra faller in här, du kan hyra bil, hus, verktyg, kläder och mycket mer.

Läs mer: Johannes Cullberg – Varje gång du handlar mat gör du ett val

Byt med någon

När du har överskott av något eller har tröttnat på en pryl kan du använda den för att byta med någon annan som har något du vill ha.

Är du trädgårdsintresserad kan det handla om plantor och fröer. För dig som gillar att spela brädspel eller TV-spel kan du hitta någon att byta spel med. Det är också vanligt att vänner samlas och tar med sig kläder de inte längre använder för att byta med varandra.

När barnen växt ur sina kläder kan du hitta någon att byta med som har barn av passande storlek för ett ömsesidigt byte. Eller skapa en ring av klädbyte där flera storlekar finns med i blandningen.

Köp second hand

Det finns mängder av alternativ för att köpa second hand. Ge det tid för att lära dig var du hittar det du söker. I början kommer du känna dig vilse och känna att det tar mycket tid att handla begagnat. Hemligheten är att varje ställe för second hand har sina fördelar. Snart lär du dig var du ska gå för att hitta det du behöver. Större saker finns till exempel på Blocket, medan Tradera är perfekt för att hitta mindre saker second hand. Facebookgrupper låter dig till ofta ett lågt pris hitta saker att köpa från de som bor i närheten av dig. Loppisar är ofta ett lotteri, men vissa är av återkommande god kvalitet. Klädbytardagar är fantastiska om du har barn, här finns barnkläder och barnprylar. Här kan du hitta en del klädbytardagar: https://kladbytardagar.se/ och här är naturskyddsföreningens initiativ: https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/sveriges-storsta-kladbytardag.

Läs mer: Nyttiga jordgubbar – därför ska du välja ekologiska

Gör det själv

Bara fantasin sätter gränser för vad du kan skapa själv. Presenter är bra exempel på sådan du kan göra istället för att köpa. Det fungerar alltid att ge bort något som är ätbart.

  • Kakor, bröd eller godis
  • Egengjord hudvårdsprodukt
  • Surkål, smaksatt vinäger eller kimchi

Köp nytt

Självklart behöver vi köpa nytt emellanåt. Att köpa ekologiskt, närodlat, material som är skonsamma för planeten och saker gjorda för att hålla är alla exempel på sätt att handla nya saker mer hållbart.

Av Katarina Fornander

hållbarhetkonsumtionköpa