Nedan berättar vi mer om vikten av friska och levande korallrev samt vad konsekvenserna blir om reven dör ut. 

Vad är korallrev? 

Koraller är nässeldjur som antingen kan leva som solitära (utan skelett) eller kolonibildande polyper (med ett gemensamt skelett), både i varma och kalla vatten. I tropiska vatten lever korallerna oftast i symbios med vissa algarter, men de kan också livnära sig på plankton eller små fiskar. 

När korallerna växer bildas stora strukturer och som vi brukar kalla för korallrev. Korallreven växer mycket långsamt, faktiskt bara mellan 7 – 8 mm per år. Det innebär att många av världens korallrev faktiskt är flera tusen år gamla. 

Visste du att… Stora Barriärrevet utanför Australien beräknas vara närmare 18 miljoner år gammalt? Med en längd på hela 230 mil är det här världens överlägset största rev.

Vikten av levande och friska korallrev

Korallreven är inte bara vackra att titta på för den som dyker eller snorklar, de är också extremt viktiga för havets ekosystem. Faktum är att så mycket som 25 procent av det marina livet bor på eller i närheten av ett korallrev. Detta trots att korallerna inte ens tar upp en procent av den totala havsmiljön. 

Anledningen till att så många vattenlevande arter huserar kring korallerna är framför allt på grund av tillgången till mat. Korallerna ger dock även ett bra skydd mot rovdjur.

Utöver det är korallreven viktiga för kustbefolkningen i låginkomstländer som försörjer sig på småskaligt fiske och är extra utsatta för stormar. 

Läs också Varför kan solkräm vara farligt för livet i havet?

Korallrev och den globala uppvärmningen

Den globala uppvärmningen är ett extra stort hot mot våra korallrev. Det beror på att koraller bara kan leva i väldigt specifika temperaturer. Om vattentemperaturen ökar försvinner nämligen algerna, vilket gör att korallerna inte får i sig näring. Det gör att de tappar sin färg och helt enkelt svälter ihjäl. 

Önationen Maldiverna har sedan 2016 förlorat omkring 80 procent av sina koralldjur på grund av varmvattenströmmen El Niño. Extra varma strömmar sveper regelbundet genom önationen, men de senaste decennierna har de varit betydligt varmare än tidigare. Under 2016 uppmättes vattentemperaturer på hela 32 grader. 

Enligt FN:s klimatpanel IPCC krävs bara en uppvärmning på 1,5 grader för att så mycket som 90 procent av världens korallrev ska dö ut. 

Döda korallrev har många konsekvenser 

Så vad har egentligen döda korallrev för konsekvenser? Det kommer framför allt att påverka balansen i havets ekosystem eftersom så många arter är beroende av reven för både mat och skydd. 

Utöver det, är närmare 500 miljoner människor beroende av korallreven för mat och försörjning. Om reven dör ut kan det dels uppstå matbrist, men också ökad arbetslöshet eftersom många är beroende av reven för fiske eller turism.

Slutligen kommer kustsamhällen att bli betydligt mer utsatta eftersom reven agerar som vågbrytare och därmed skyddar mot havsvågor.

Läs också 5 enkla sätt att minska plasterna i havet

Så hur kan vi rädda korallerna?

I Maldiverna arbetar man aktivt med att plantera nya koraller för att hjälpa undervattenslivet att återhämta sig snabbare. Det kommer dock inte att vara till mycket nytta om vi – både som individer och som samhälle – inte gör vad vi kan för att försöka bromsa den globala uppvärmningen.

Det är nämligen utsläppet av växthusgaser som är den största boven när det gäller uppvärmningen av våra hav. Misslyckas vi med att bromsa den negativa utvecklingen kommer i princip alla världens koraller vara borta år 2050.

Av Elsa Larsson

havmiljö