Kosttillskott med probiotika

Kosttillskott med probiotika kan hjälpa kroppen att bibehålla en balanserad bakterieflora och därmed lindra magbesvär. Probiotika är mjölksyrebakterier som lever i tjocktarmen och de är mycket viktiga för bakteriebalansen. De kallas ofta för goda bakterier eller nyttobakterier eftersom de har många hälsofrämjande egenskaper. Eftersom det lever cirka 100 000 miljarder bakterier i tjocktarmen är det viktigt att de är i balans.

När du inte har tillräckligt med probiotika i kroppen rubbas balansen, vilket kan leda till orolig mage och ökad risk för sjukdomar. IBS, en förkortning för Irritable Bowel Syndrome, är en sjukdom som ger en störningar i mag- och tarmområdet. Sjukdomen drabbar cirka 15-20 procent av den svenska befolkningen och många som drabbas mår dåligt utan att förstå varför.

Ett kosttillskott med probiotika ökar andelen goda bakterier i magen, vilket stärker tarmens bakterieflora som i sin tur lugnar en orolig mage. Probiotika finns även i fermenterade livsmedel som yoghurt, kefir, kombucha och surkål.

Probiotika kan tas både för att förebygga och lindra magproblem. Om du upplever att din mage är i obalans kan det bero på att den naturliga balansen i tarmfloran rubbats av alkohol, stress, antibiotika, dålig kost eller läkemedel. Kosttillskott med probiotika hjälper helt enkelt till att återställa balansen.

Läs också: Hälften har magproblem

Kosttillskott med fibrer

Kosttillskott med fibrer kan också hjälpa med en orolig mage, framför allt vid förstoppning. Fibrer är nämligen bra för tarmarnas funktion och ger näring till tarmfloran.

Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna får i sig 25–35 gram fibrer per dag. Genomsnittssvensken får dock endast i sig cirka 20 gram fibrer per dag och därför kan det vara bra att ta tillskott med fibrer för att tarmarna ska fungera optimalt.

Läs också: IBS – orsakerna bakom känslig tarm och hur du lindrar naturligt

Kosttillskott med kisel

Kosttillskott som innehåller kisel kan hjälpa vid olika sorters magproblem, bland annat halsbränna, magkatarr och ont i magen. Kisel är ett grundämne som har förmågan att binda olika substanser, bland annat vatten och gaser. Det är ett ämne som kan ha lindra olika typer av magbesvär, inklusive IBS.

Kisel fungerar som ett skyddande hölje i magen. Tack vare sin kraftiga bindningsförmåga kan ämnet suga åt sig irriterande ämnen, gaser och främmande substanser i tjocktarmen så att de inte längre stör tarmfloran.

Läs också: Fyra av tio har mag-tarmsjukdom – vanligast hos kvinnor

Vad gör jag om inget hjälper?

Magont beror sällan på någon sjukdom, utan det är oftast ett symptom på att något inte är helt i balans. Kosttillskott är ett bra sätt att balansera tarmfloran, men det är även viktigt att se över livsstilsfaktorer som sömn, kost och stress.

Om du upplever besvären ofta kan det finnas en bakomliggande orsak, exempelvis gluten- eller laktosintolerans, och då kan du behöva uppsöka läkare.

Kosttillskott för orolig mage

Holistic Glutazym – är för dig som vill äta mat som innehåller gluten. Den innehåller enzymer som effektivt bryter ner glutenproteiner genom att spjälka aminosyrakedjan på flera ställen samtidigt. Enzymerna är dessutom verksamma såväl i magsäcken som i tunntarmen.

Bättre Hälsa PrebioMax – Prebiotika är komplexa kolhydrater som inte bryts ner av magsafterna och i tunntarmen till socker utan når bakterierna i tjocktarmen i intakt form vilket gynnar utvecklingen av befintlig bakterieflora.

Kiselgel – Silicea Mag-Tarm är helt naturlig utan några som helst tillsatser eller konserveringsmedel. Denna gel har en positiv effekt på uppblåst mage såväl som orolig mage, samt även andra typer av mag- och tarmproblem som IBS och halsbränna.

Innate GI Response – en superprodukt för mage- och tarm. Den innehåller glutamin, arabinogalaktaner, aloe vera, rot från läkemalva, MSM, rödalmsbark och en speciell dipeptid med L-Alanin och L-Glutamin.

Thorne FiberMend – en blandning av vegetabiliska, vattenlösliga fibrer som tas för att främja regelbunden tarmfunktion och en god glykemisk balans.

Av Elsa Larsson

hälsaIBSKosttillskottmagont