Det finns olika former av psoriasis, allt från den lindriga formen som gör att huden kliar och fjällar till psoriasisartrit som påverkar hjärta, kärl och leder. Siffror visar att 40 procent av de som fått av psoriasis har artrit. Man kan lindra psoriasis med hjälp av livsstilsförändringar och mjukgörande krämer.

Läs också: Såhär kan du lindra din psoriasis naturligt

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en systemisk sjukdom, inte en hudsjukdom, vilket innebär att man kan få psoriasis över hela kroppen och inte bara på huden. När man drabbas av psoriasis har tillväxten av hudceller av någon anledning snabbats på och personen har en låggradig inflammation i kroppen. Ofta drabbas man i 20-års åldern eller senare efter 40. Psoriasis är ovanligt bland små barn. Där pratar man om eksem.

Symtomen och vid psoriasis varierar. Det som kallas PPP, Pustulosis palmoplantaris, börjar som gula varfyllda blåsor i handflatorna och under fötterna. Blåsorna blir sedan bruna, de torkar så småningom och sedan lossnar skorpan. Det kliar och känns ömt, framför allt när nya blåsor bildas.

Det finns en tydlig koppling mellan rökning och PPP. I princip alla som har PPP röker eller har rökt. Så att sluta röka är ett effektivt sätt att lindra psoriasis.

Olika varianter av psoriasis

När röda utslag dyker upp i armhålorna, ljumskarna, under brösten och i naveln kallas det invers psoriasis. Den fjällar inte.

När naglarna drabbats av psoriasis syns det som små hål i nageln, och för vissa kan den yttersta delen av naglarna lossna.

Vid plack-psoriasis kliar de nya utslagen väldigt mycket. Dessa utslag är runda, de fjällar och kan uppstå över hela kroppen, men det vanligaste placeringarna är armbågarna, hårbotten, knäna och nedre delen av ryggen. Har man ärr på kroppen sätter sig ofta plack-psoriasis där.

När små röda prickar uppstår på kroppen kallas det guttat psoriasis. Den går över av sig själv och kommer ofta i samband med halsfluss. 

Naturlig hudvård kan lindra psoriasis

För de med svårare problem kan kortison vara den enda lösningen eftersom kortison kraftfullt dämpar inflammation, men baksidan av kortisonbehandling är att den gör huden tunnare. 

Det finns en rad olika receptfria kortisonfria psoriasis-shampon och krämer som minskar flagning och lindrar klåda och samtidigt stärker hudens barriär. Dessa produkter har en CE-märkning vilket betyder att de är en medicinteknisk produkt.

Det finns också produkter som hälls ner i badvattnet och som kan användas som en kur eller för att badda på utsatta områden.

Läs också: Naturliga sätt att minska inflammation i kroppen

Svartvinbärsolja kan lindra psoriasis

En ingrediens det talas mycket om nu är produkter med den lättupptagliga svartvinbärsfröoljan. Den har ett naturligt och högt innehåll av omega-3 och 6 samt GLA. Kliniska studier har visat att den lindrar torrhetsbesvär, klåda och självsprickor men också besvärliga eksem. 

Så sammanfattningsvis kan bra kost, mindre stress, att sluta röka, gå ner i vikt om man är överviktig i kombination med rätt hudkrämer ge stor lindring och bättre livskvalitet.

Psoriasis påverkar vardagslivet både kroppsligt som känslomässigt. Att söka hjälp är viktigt. Eftersom livsstilsförändringar kan påverka mycket så kan speciellt en funktionsmedicinsk terapeut som arbetar med grundläggande livsstilsförändringar ge stöd och hjälp.

Av Inger Palm

psoriasis