I flera hundra år har människor virkat för att skapa vackra och användbara saker. Med hjälp av en virknål och garn kan du göra ett oändligt antal föremål – bara fantasin sätter gränser. Förr var virkningen en nödvändighet. Det var ett sätt att tillverka sådant vi behövde men nu är det många som väljer att virka för att de tycker om aktiviteten. 

Läs mer: 5 enkla råd för en välmående mage

Louise Lindström är en av dessa och hon menar att virkningen gett henne många fördelar. 

När något blir fel i virkningen river jag bara upp det och börjar om. Utan att bli irriterad. Det har spillt över på resten av livet och jag har mer tålamod och lugn nu.

Virkningen började jag med för några år sedan när jag i en flytt kände mig lite vilsen och nere. Av en slump gick jag en kurs i virkning på någon timme i en garnbutik. Sedan dess har jag virkat nästan varje dag och är inte alls nere på samma sätt längre. Det är så meditativt och skingrar tankarna. 

Louise packar med sig virkningen var hon än ska och virkar när det finns tid över, när hon sitter på bussen eller väntar på en kompis. 

Läs mer: Därför ska du starta dagen med citronvatten

Hållbarhetsaspekter på virkning

Virkningen kan också vara ett sätt leva mer hållbart. Plagg du skapar själv är du mer rädd om och eftersom du blir mer medveten om vad som ligger bakom ett plagg är du mindre benägen att köpa slit-och-släng-plagg.

Jag har också köpt stickade tröjor på second hand och repat upp. På så sätt återbrukar jag garn och får också garn med unika färger. 

Därför ska du virka 

Louise rekommenderar egentligen alla att virka men kanske särskilt den som behöver lyfta humöret eller har mycket tid för sig själv. 

Alla som vill ha en hobby som ger resultat kan prova att virka. Det är jättelätt att göra om ifall något blir fel. Det finns också många bra videos att lära sig av. Efter någon timmes övning kan du redan få flow. 

Louise tips för dig att komma igång och virka: 

  1. Du behöver en virknål och garn.
  2. Börja med att göra ett babyplagg eller en disktrasa. Det blir mer pepp om du kan se resultat relativt snabbt. 
  3. Mönster finns gratis på nätet till exempel hobby.se eller få inspiration på Pinterest.
  4. Ha tålamod om det blir fel. Det är lätt att riva upp och börja om. 
  5. Ta hjälp av Youtube-filmer eller gå en kurs. 
  6. Skapa ett Instagramkonto det är kul, att ta fina bilder och lägga upp. På Insta får du pepp och kan både ge och få inspiration. Louise konto är @howaboutgreen

Av Katarina Fornander

handarbetemeditationmental hälsavirka