Lymfsystemet arbetar tillsammans med hjärt-kärlsystemet och immunförsvaret för att sätta fart på vätskan som finns mellan cellerna. Den behöver cirkulera för att cellernas omgivning ska hållas fri från slaggprodukter och inkräktare. Lymfsystemet består av tunna kärl som leder mellan kroppens upp till 700 lymfkörtlar. Symtom associerade med problem i lymfsystemet är exempelvis: 

  • Celluliter 
  • Svullna lymfkörtlar 
  • Åderbråck
  • Lymfödem, svullnad som uppkommer där lymfsystemet inte kan dräneras som det ska 

Läs också: Lipödem – dolda kvinnosjukdomen

Där lymfdränaget inte fungerar som det ska kan du även få: 

  • Hudförändringar
  • Hudmissfärgningar
  • Blåsor
  • Vätska läcker från huden
  • Infektion

Rör på dig för lymfsystemet 

Men lymfsystemet har inget sätt att hålla sig själv i rörelse. Våra blodkärl har hjärtat som pumpar runt blodet men lymfan är beroende av att vi rör oss för att den ska flyta smidigt. Speciellt våra vadmuskler fungerar som viktiga pumpar för lymfsystemet. När vi till exempel är ute och går klämmer de åt och släpper runt lymfkärlen i nedre delen av benet på ett sådant sätt att lymfan skjutsas framåt. 

Lymfmassage

En särskild form av massage för ditt lymfsystem. Trycket är mjukt eftersom lymfsystemet mestadels ligger ytligt och rörelserna är anpassade för att få fart på lymfan. Studier har visat att lymfmassage kan öka cirkulationen och få vätska att gå tillbaka in i kroppen.   

Torrborstning 

Att torrborsta kroppen för att hjälpa lymfan är en gammal metod och den fungerar. Borsta med lätta drag i cirklar i riktning mot hjärtat. På så sätt flödar lymfan lättare och du blir av med slaggprodukter som ansamlats. 

Läs också: Därför ska du starta dagen med citronvatten

Drick tillräckligt med vätska 

Lymfsystemet består av en vätska och därför är det viktigt att du dricker tillräckligt med vatten. Annars kanske det inte finns tillräcklig mängd lymfvätska för att städa bort gifter samt transportera inkräktare och immunceller. 

Djupandas

Utöva diafragmaandning för att hjälpa din lymfa att röra på sig. Diafragman är, förutom vaderna, en viktig muskel för att stimulera cirkulation av lymfan. Ligg eller sitt och håll en hand på magen. Ta ett långsamt, djupt andetag och känn att magen fylls med luft. Andas så minst 5 till 10 gånger, men du kan gärna göra övningen i upp till 10 minuter. 

Podd om lymfsystemet – lär dig mer

I avsnitt 13 i podcasten Hälsa kommer inifrån pratar Petra Månström med lymfexperten Anders Lönedal om just det bortglömda lymfsystemet. Anders tipsar om fyra enkla sätt att hålla igång lymfsystemet som bekämpar infektioner, är viktigt för immunförsvaret och tar näring till cellerna.

Hälsa kommer inifrån är en podd framtagen av det svenska hälso- och kunskapsföretaget Holistic.

Lyssna här:
Avsnitt 13 på iTunes
Avsnitt 13 på Spotify
Avsnitt 13 på Acast

Av Katarina Fornander

åderbråckdjupandninglymfsystemettorrborstning