Dessvärre saknar många ett community idag. Det kan handla om att man är äldre och lever ensam, är nyinflyttad i ett nytt område eller bara har mer ovanliga intressen. Här berättar vi mer om de negativa sidorna med att sakna en gemenskap och vad du kan göra för att hitta din community!

Brist på gemenskap kan ha många orsaker

Redan på savannen var vi människor beroende av varandra för att överleva. Därför är det inte konstigt att vi även i det moderna samhället behöver känna gemenskap för att känna oss trygga och må bra, både fysiskt och psykiskt. 

Idag är ensamhet extra vanligt bland äldre som förlorat sin partner eller sina vänner. Även personer som är nyinflyttade i helt nya områden kan uppleva det som svårt att hitta en community. Förutom det kan faktiskt även speciella intressen leda till ensamhet – om du till exempel lever hälsosamt och hållbart kan det ibland vara svårt att hitta vänner som delar samma värderingar som dig.

Människan är en social varelse och våra relationer är livsviktiga för vårt välmående. De ger oss trygghet och glädje, men också stöd i svåra stunder. Att sakna ett community kan inte bara orsaka ensamhet, det kan också öka risken för depression och vara rent av skadligt för hälsan.

Läs också: Vikten av samhörighet

Vikten av social kontakt

Att ha kontakt med andra människor är viktigt av flera anledningar. Det minskar dels risken för ensamhet (som i värsta fall kan leda till depression), men det gör oss också starkare rent psykiskt. Genom att socialisera oss kan vi nämligen förbättra vår kognitiva förmåga, inte minst vårt minne. Förutom det kan det få oss att må bättre överlag och faktiskt hjälpa oss att leva längre, eftersom ensamhet har en negativ effekt på vårt immunförsvar och kan trigga inflammation.

Det absolut bästa är att umgås med människor ansikte mot ansikte eftersom det förbättrar vår sociala kompetens och gör oss mer tillfredsställda. Även digital kommunikation har sina fördelar, även om interaktionen inte riktigt blir densamma. Å andra sidan kan du lära känna människor över hela världen, inte bara i ditt närområde.

3 sätt att hitta en community

Att hitta en community kan låta som en svår uppgift, men det finns faktiskt flera saker du kan göra för att hitta en gemenskap. Tack vare internet finns det till exempel en mängd plattformar du kan utforska för att hitta personer med liknande intressen och värderingar. Här är några enkla tips på hur du hittar din community!

1. Utgå efter dina hobbyer

Genom att utgå efter en hobby blir det betydligt enklare att hitta personer som gillar samma saker som dig. Om du är intresserad av träning kan du till exempel börja med gruppklasser på gymmet. Gillar du istället att laga mat eller baka finns det kanske någon kurs du kan anmäla dig till i ditt närområde.

Läs också: 8 fördelar med föreläsningar online

2. Gå med i en klubb eller grupp

Det här tipset hänger lite ihop med det första – att gå med i en klubb eller grupp. Om du till exempel tycker om att läsa böcker finns det bokklubbar du kan gå med i för att diskutera böcker med likasinnade. Har du hund kanske du kan gå med i en hundklubb där du kan lära känna andra hundägare.

Idag finns det klubbar och grupper för det mesta. Det finns också grupper på Facebook som du kan gå med i för att diskutera eller stifta nya bekantskaper. Du kan också starta egna grupper som handlar om just dina intressen.

3. Arbeta som volontär 

Har du tid över på kvällar och helger och brinner för att hjälpa andra kan du alltid testa att arbeta som volontär. Att hjälpa andra är ett bra sätt att stärka sin egen självkänsla, men också ett sätt att träffa andra som har samma värderingar som dig. Prata med din kommun om det finns möjlighet att hjälpa till med något. Du kan också vända dig direkt till en välgörenhetsorganisation som du vill stötta. 

Av Elsa Larsson

gemensam hobbykursvolontär